Društvo

Danas osetno hladnije i kišovito: Uskoro i prvi sneg u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2021

-

08:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prolazak hladnog fronta tokom noći, severu i zapadu zemlje doneo je zahlađenje i padavine koje će se zadržati tokom većeg dela dana, rekla je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Hladan vazduh sa severa u kombinaciji sa toplim mediteranskim vazduhom uzrokovaće formiranje i razvoj kišonosnih oblaka, koji će mestimično doneti i veću količinu padavina", kaže Gojković.

Kiša će već sredinom dana zahvatiti celu zemlju, a u višim planinskim predelima padaće sneg, te će doći do povećanja visine snežnog pokrivača, mestimično i za više od 20 cm. Uveče, sa dodatnim padom temperature, kiša će i u nižim predelima južno od Beograda preći u susnežicu i sneg, dok će u Vojvodini biti suvo.

"Jutro je u centralnim i južnim predelima bilo toplije nego što će biti tokom dana. Jutarnja temperatura kretala se od 5 stepeni Celzijusa na severu do 12 u Kragujevcu i Ćupriji. Sredinom dana zahlađenje će zahvatiti celu zemlje, te će temperatura tokom dana biti oko 6 stepeni", navodi Gojković i dodaje da je južno strujanje tokom noći zameni severni i severozapadni vetar, koji će danas duvati umerenim intenzitetom. 

Međutim, već sutra vetar ponovo menja svoj pravac na južni i jugoistočni uz pojačanje u košavskom području.

"Prvi dan vikenda obeležiće promeljivo oblačno i hladno vreme. Jutarnja temperatura biće u minusu, a maksimalna dnevna do 5 stepeni. Nešto više sunčanih intervala samo na severu i zapadu, a pretežno oblačno biće na istoku i jugoistoku Srbije. U isto vreme, u Đenovskom zalivu, dolazi do razvoja ciklona koji će do naše zemlji stići u nedelju tokom dana, donoseći padavine, ali i blago otopljenje. Početkom nedelje, sa severozapada, pristiže još jedan hladan front koji će činiti da kiša pređe u susnežicu i sneg, koji će u utorak padati i u Beogradu", rekla je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija