Društvo

Blagi porast temperature do subote: Za vikend kiša i sneg na planinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2021

-

07:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tokom većeg dela dana danas će u Srbiji biti oblačno i suvo vreme. Slab sneg se očekuje na planinama jugozapadne i jugoistočne Srbije, a u poslepodnevnim satima, sa prilivom vlage sa severa, padavina će biti mestimično i u Vojvodini i centralnim predelima. Na nižim nadmorskim visinama padaće slaba kiša, a u višim predelima susnežica i sneg, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Jutarnja temperatura kreće se oko nule, a kasnije tokom dana, temperatura će dostizati četvrti podeljak. Toplije samo u Timočkoj krajini, gde se očekuje do sedam stepeni. Zapadni i severozapadni vetar još danas duva slabim i umerenim intenzitetom, a već sutra je u pojačanju", rekla je ona.

profimedia

 

Kako navodi Gojković, polje visokog vazdušnog pritiska, sa centrom iznad Velike Britanije, celoj Evropi donosi stabilizaciju vremena.

"Ona se ogleda u slabom vetru koji omogućava obrazovanje magle i mraza, ali i u povećanom zagađenju vazduha. Slab vetar i sagorevanje fosilnih goriva dovode do povećanja koncentracije PM čestica u prizemnim slojevima atmosfere, te se preporučuje nošenje maski i na otvorenom", ističe Gojković.


Blagi porast temperature u nižim predelima imaćemo danas i sutra, a u subotu će biti ponovo za stepen, dva hladnije. Kiša i sneg mestimično će padati do subote popodne, i to uglavnom u predelima južno od Beograda. Na višim planinama doći će do manjeg porasta snežnog pokrivača, a na severu zemlje biće i sunčanih perioda.

"Promenljivo oblačno i suvo vreme koje nas očekuje u nedelju neće potrajati, jer se već za ponedeljak prognoziraju nove padavine u južnim predelima zemlje", zaključuje meteorolog Ljubica Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija