Društvo

Prvi dan zime i maksimalna temperatura do pet stepeni Celzijusa - od četvrtka nagla promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2021

-

07:20

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zima nam stiže danas u 17 časova, a njene prve dane obeležiće hladno i promenljivo oblačno vreme. Slabljenje polja visokog i jačenje polja niskog vazdušnog pritiska iznad severa Evrope uzrokovalo je da hladan, polarni vazduh prodre dublje u kontinent, sve do Sredozemnog mora, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Osim hladnog vremena, ovaj relativno suv vazduh čini da tokom dana imamo i nekoliko sunčanih perioda. Oblaka će još danas, do sredine dana, biti u centralnim i jugoistočnim predelima, uz slabe mestimične padavine. Razvedravanje će u poslepodnevnim satima zahvatiti celu Srbiju, što će dodatno spustiti temperaturu u kasnim noćnim satima i uzrokovati obrazovanje mraza", rekla je Gojković. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako kaže, ovog jutra živa u termometru se kretala oko nule, a maksimalna biće u intervalu od dva stepena Celzijusa, koliko se očekuje u mestima na jugozapadu i jugoistoku Srbije, pa do pet stepeni u Negotinu. 

"Pojačan i jak severozapadni vetar će još danas duvati u Timočkoj krajini, dok će u ostatku zemlje biti slabog intenziteta", dodaje ona.

Gojković kaža da kako je vetar slabiji nego prethodnih dana, noćno izračivanje toplote usled vedrog vremena i dodatni priliv hladnoće čini da jutra i dani sada budu sve hladniji. 

"Vreme slično današnjem očekuje se do četvrtka, kada dolazi do promene pravca vetra na južni i otopljenja od skoro 10 stepeni Celzijusa. Osim otopljenja, južni vetar nam donosi i vlažan Mediteranski vazduh pa ćemo krajem radne nedelje imati povećanje oblačnosti, a za vikend i slabe do umereno padavine", kaže Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija