Društvo

Lončar u emisiji Euronews Veče: Nemoguće da omikron nije u Srbiji, pitanje je dana kada ćemo ga zvanično otkriti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2021

-

21:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Omikron soj je u Srbiji, iako još uvek nije zvanično otkriven, rekao je ministar Zdravlja Zlatibor Lončar gostujući u emisiji Euronews Veče. Govorio je i o tome koje će se epidemiološke mere primenjivati za doček Nove godine, o sastancima članova Kriznog štaba i o novom antivirusnom leku koji je od danas počeo da se primenjuje u Srbiji. 

Kada je reč o omikron soju koronavirusa, Lončar je rekao: "Nemojte da se zanosimo. Ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku da su došli iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih. Pitanje je dana kada će se sekvencionirati i da izađemo zvanično da smo ga otkrili".

Kako je istakao, nije moguće da je omikron svuda oko nas, a da nije kod nas. "Hajde da budemo realni", rekao je ministar.

Lončar je poručio da bi trebalo da gledamo šta je to što možemo da uradimo. 

"To zavisi od nas. Ako do sada nismo naučili šta je to šta možemo mi da uradimo... Iako ne znamo dovoljno o omikronu, naučili smo neke stvari koje mogu da smanje rizike", dodao je. 

Na pitanje da li su trenutne epidemijske mere dovoljne, Lončar je rekao da jesu za brojeve novozaraženih koje sada imamo. 

Kakve će mere biti za doček?

Govoreći o dočeku Nove godine Zlatibor Lončar je rekao da će protivepidemijske mere koje važe danas, važiti i 31. januara. Kako je rekao, važiće kovid propusnice i oni koji idu u lokale moraće da budu vakcinisani ili da imaju negativan test. 

Kada je reč o proslavama na otvorenom, Zlatibor Lončar je rekao da će te večeri biti pojačane kontrole, ali da bi organizatori trebalo da preuzmu odgovornost i da urade svoj deo posla.

“Imamo obećanje da će se na otvorenom poštovati epidemiološke mere. Apelujem na sve one koji to organizuju da sprovedu mere koje su važeće", poručio je.

Euronews/Printscreen

 

Kaže i da nije realno da inspektori mogu da stignu na sva mesta, ali je ponovio da bi organizatori trebalo da preuzmu odgovornost i da postoje primeri da je to moguće, kao što je bio festival Egzit. 

Da li će biti sednice Kriznog štaba?

Na pitanje o tome da li će se Krizni štab sastati još jednom do kraja godine, Lončar je rekao da se Krizni štab često sastaje po manjim grupama. Rekao je da se medicinski deo Kriznog štaba sastaje sa predsednicom Vlade i da se oni sastaju između sebe, samo da tu nema kamera.

Govoreći o tome što su epidemiolozi tražili da se kovid propusnice uvedu 24 sata, Lončar je upitao: "Kad uvedete odjednom na 24 sata, kako ćete da stignete da iskontrolišete to? Bolje da niste uvodili, napraviće se haos".

Dodao je da je nakon uvođenja kovid propusnica poraslo interesovanje mladih za vakcinaciju.

Zlatibor Lončar je rekao da je od danas u protokolu novi antivirusni lek koji će biti korišćen u zdravstvenim ustanovama, ističući da je to još jedna dobra stara za sve one koji se u ovom momentu razbole.

"Srbija je jedna od retkih zemalja koja to ima, kao što je imala prva u Evropi i vakcinu i sve ostalo. Kada imate te stvari i kad ih uradite, to nije vest. Da smo slučajno kasnili, to bi bila udarna vest, a kad to država odradi onda nikom nije interesantno", naveo je Lončar. 

Euronews/Printscreen

 

Povodom navoda da bi taj lek nekoga mogao da odgovori od vakcinacije, Lončar je rekao: "Mi smo takvi da ćemo za sve da nađemo neki izgovor. Ako hoćete da budete nefer prema sebi, ako ćete da rizikujete sa svojim zdravljem i mislite da ćete biti kandidat za taj lek, onda ne želite sebi dobro".

"Sada je na prvom mestu da sprečimo zaražavanje"

Lončar je rekao i da Komisija za analizu smrti tokom pandemije još nije završila svoj rad i da ga neće ni završiti u narednih par godine. Dodao je da to neće završiti uskoro nijedna komisija u svetu, jer mora da se uradi minimum četiri ili pet analiza.

"Moraće sve da prođe, da se uzmu u obzir svi faktori, pa da se tek onda izađe sa brojem", rekao je. Upitan zašto se i dalje smrtnost od kovida meri po starim brojevima kada je komisija ranije utrdila da je bilo više građana koji su preminuli a imali su simptome kovida ili su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom, Lončar je rekao da se radi prema onome što je propisala Svetska zdravstvena organizacija. 

"Stvarno mislite da neko može bez obdukcije da utvrdi uzrok smrti", dodao je i naveo da je "sve to relativno" i da on misli da ima još više smrtnih ishoda. Ali kako kaže, i kada dođu novi brojevi i to će biti relativno i moraće svi faktori da se uporede. 

"Sada je na prvom mestu da sprečimo zaražavanje, da izlečimo ljude i da imamo što manje komplikacija", naveo je ministar. 

Šta je izazvalo požar u novoj zgradi Kliničkog centra?

Govoreći o današnjem požaru u novoj zgradi Kliničkog centra Srbije, Lončar je rekao da je došlo do varničenja prilikom radova na drugom spratu i da je varnica pala na nivo -1, u prostoriju koja je trebalo da se radi u fazi dva. Objasnio je da je u tom objektu bila oprema koja je čekala da se iseli.

Kako je dodao, kada je pala ta varnica došlo je do požara koji je na vreme primećen. Ljudi su evakuisani, a vatra je ugašena. Rekao je da on ne može zvanično da govori, ali da je verovatno bilo nepridržavanja određenih mera. Međutim, istakao je da postoje nadležni koji će to da utvrde.

Lončar je rekao da bi građani trebalo da znaju da će pacijenti i osoblje ući u objekat tek kad on bude dobio sve dozvole i kada sve u njemu bude ispitano. Na pitanje da li će se to desiti pre proleća, on je rekao da to mora da se desi ranije. Ministar je rekao da će nova zgrada Kliničkog centra značiti revoluciju.

Komentarišući to što je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, saopštio da je odluka Skupštine Vojvodine o preuzimanju osnivačkih prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine nezakonita i nestatutarna, Lončar je rekao da to nije u njegovoj nadležnosti.

Lončar je odgovorio i na pitanje da li je tačno da je napustio SNS. On je naveo da bi to trebalo pitati "one koji su pustili i naručili tu vest" uz opasku: "Slatko se nasmejete i nastavite dalje".

Komentari (0)

Srbija