Društvo

Korona presek: Blagi pad broja novozaraženih, preminulo 30 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2021

-

15:18

Korona presek: Blagi pad broja novozaraženih, preminulo 30 osoba
Korona presek: Blagi pad broja novozaraženih, preminulo 30 osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirana 14.291 osoba, od čega je pozitivno njih 1.177. Preminulo je   30 osoba.

Na respiratorima se nalaze 104 pacijenta.

Podsetimo, u Srbiji je juče testirano 14.808 ljudi, od kojih je pozitivno bilo njih 1.268, a preminulo 27.

Direktor beogradskog Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić rekao je danas da je imunizacija protiv korone sada još važnija jer je vreme i sezonskog gripa, a građani koji žele da prime i jednu i drugu vakcinu, to mogu učiniti istog dana.

On je kazao da može doći do komplikacija ukoliko se udruženo jave korona i grip, i naveo da je vakcinacija protiv sezonskog gripa od 4. oktobra dostupna u svim domovima zdravlja u Srbiji.

"Ako građani žele da prime i jednu, i drugu vakcinu, to mogu dobiti istog dana, u obe ruke, ne moraju da čekaju dve ili tri nedelje kao što se pričalo", rekao je Bekić za RTS. 

Upoređujući simptome gripa i kovida, Bekić je rekao da zaraženi koronom obično ima temperaturu, kontinuirani kašalj i gubitak čula mirisa i ukusa, dok se, kaže, grip javlja iznenada, a uz kašalj može se osetiti jeza, drhtavica, umor, glavobolja.

Na pitanje da li je vakcina protiv gripa ujedno i zaštita od koronavirusa, Bekić kaže da nije i navodi da je zabeleženo manje interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa.

"U januaru smo aplikovali 38 doza protiv gripa, a od oktobra do decembra prošle godine skoro 3.600. Tada smo se više pridržavali mera nego sada", ukazao je Bekić, koji je i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija