Društvo

Mladen Nenadić ponovo izabran na mesto tužioca za organizovani kriminal

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

19:04

Mladen Nenadić ponovo izabran na mesto tužioca za organizovani kriminal
Mladen Nenadić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić ponovo je večeras izabran na tu funkciju. Tako je odlučila Skupština Srbije koja je glasala da Nenadić dobije novi mandat.

Od osnivanja ovog tužilaštva 2003. godine nijedan tužilac nije bio ponovo biran.

Iako se retko pojavljivao u javnosti, od stupanja na funkciju 1. januara 2016. godine, Nenadić je pokrenuo značajne postupke, naročito u proteklih godinu dana, pre svega protiv više od 30 pripadnika organizovane kriminlane grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Tokom njegovog mandata procesuirano je niz visokih državnih funkcionera zbog zloupotreba i korupcije, veliki broj trgovaca drogom, umetninama, zatim krijumčara migranata, a nedavno je pokrenut i postupak protiv državne sekretarke Minisitarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović i dva policajca, za koje se očekuje početak suđenja.

Nenadić je rođen 1963. godine u Čačku, a Pravni fakultet je završio u Kragujevcu 1987. godine. Pravosudni ispit je položio 1990. godine.

Od 1990. do 1995. godine bio je inspektor za suzbijanje privrednog kriminaliteta u SUP-u u Čačku, a zatim šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Za zamenika tužioca u Opštinskom javnom tužilaštvu u Čačku izabran je 1995, a tri godine kasnije, 1998. izabran je za zamenika javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Čačku.

Imenovan je 2001. godine za vršioca dužnosti javnog tužioca tog tužilaštva.

On 2004. prešao je u advokaturu u domenu krivičnog prava, kojom se bavio do izbora za Tužioca za organzovani kriminal 2015. godine.

Nenad Stefanović izabran za javnog tužioca u VJT u Beogradu 

Za javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu izabran je Tomislav Kilibarda koji je i do sada bio vršilac dužnosti na tom mestu, a u Kragujevcu Milijana Dončić, takođe vršilac dužnosti na toj funkciji.

Za javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu izabran je Nenad Stefanović, koji je do sada bio zamenik tužioca.

Skupština je večeras izabrala ukupno 37 javnih tužilaca, u Tužialštvu za organizovani kriminal, apelacionim, višim i osnovnim javnim tužilaštvima u Srbiji.

Pored tužioca za organizovani kriminal, izabrani su kandidati za dva apelaciona javna tužilaštva, 11 viših javnih tužilaštava i 23 osnovna javna tužilaštva.

Komentari (0)

Srbija