Društvo

Dobrovoljno davanje krvi uoči praznika: Lokacije na kojima možete dati krv i učiniti dobro delo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2021

-

15:01

Dobrovoljno davanje krvi uoči praznika: Lokacije na kojima možete dati krv i učiniti dobro delo
Dobrovoljni davaoci krvi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Doborovoljno davanje krvi svakodnevno je neophodno zbog stalnih minimuma zaliha. Krv je mnoigim pacijentima često potrebna, te svi zdravi građani od 18 do 65 godina mogu pomoći dobrovoljnim davanjem.

Takođe, dobrovoljni davaoci mogu donirati i krvnu plazmu ili trombocite.

Zbog epidemije koronavirusa, Institut za transfuziju krvi izadao je i obaveštenje u vezi sa davanjem krvi i vakcinacijom. Svi oni koji su primili vakcinu proizvođača Fajzer, Sinofarm ili Moderna mogu odmah nakon vakcinacije dati krv. Oni koji su se vakcinisali ruskom Sputnik V vakcinom ili vakcinom AstraZeneca, mogu dati krv nakon dve nedelje. Takođe, krv mogu donirati i nevakcinisane osobe, koje ispunjavaju ošte uslove za dobrovoljno davanje krvi.

U susret praznicma, možete učiniti dobro delo i dati krv, a za Zavod za transfuziju krvi objavio je na kojim lokacijama do 1. januara to možete učiniti.

U ponedeljak, 27. decembra autobus za davanje krvi biće u naselju Stepa Stepanović u Beogradu od 11 do 16 časova, takođe autobus će biti i ispred Doma zdravlja u Požeškoj ulici na Čukarici. Istog dana, krv mogu dati građani Smedereva (Centar za kulturu 9-15h) i Požarevca (Dom crvenog krsta 9-15h).

U utorak Beograđani mogu dati krv u šoping centru Ušće od 11 do 15 sati, kao i na Paliluli u prostorijama Crvenog krsta od 13 do 17 časova. Takođe, Valjevci će do 9 do 15 sati moći da doniraju krv u zgradi Crvenog krsta.

U sredu 29. decembra, dobrovoljno davanje krvi biće organizovano na Novom Beogradu kod starog Merkatora od 10 do 15 sati, i u Crnvenom krstu na Čukarici od 11 do 16 časova. Takođe, dobrovoljni davaoci moći će da doniraju krv kao i u Lajkovcu (kod Pošte od 8 do 14h) , Velikoj Plani (Centar za kulturu "Masuka", bioskop 9-14 h) i Šapcu (Kulturni centar 9-15h).

Dan kasnije, krv je moguče donirati u Mirijevu, od 10 do 15h, kod Opštine Novi Beograd od 11 do 15h, kao i u beogradskim opštinanama Rakovica (Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg, 9-14h)  i Obrenovac (Crveni krst 9-14h). Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana u Loznici u Vukovom domu od 10 do 16 časova.

Na dan dočeka 2022. godine, 31. decembra krv je moguće donirati u prostorijama Instituta za transfuziju krvi u ulici Svetog Save 39 od 7 do 15 sati. 1. januara će krv moći da se donira takođe u Institutu za transfuziju, od 8 do 15 sati.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija