Društvo

Mateja je za 18. rođendan pozvao prijatelje da daju krv: Njih 60 učestvovalo u humanom podvigu i doniralo 15 litara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Pavle Kosić

18/11/2021

-

19:54

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mateja Radulović nije svoj 18 rođendan proslavio kao ostali njegovi vršnjaci. Umesto na žurku, pozvao prijatelje i poznanike u Institut za transfuziju kako bi dobrovoljno donirali krv. I odazvali su se. Tako je iz njegove ideje nastala možda jedna od najlepših i najhumanijih priča o mladim ljudima u Srbiji danas. I ne samo mladima. Oni koji su se odazvali Matejinom pozivu, a bilo ih je oko 60, donirali su ukupno 15 litara krvi i to u trenutku kada se apeluje da su rezerve, koje svakodnevno spasavaju živote, na minimumu. 

"Želeo sam da drugima približim davanje krvi, da im pokažem da to uopšte nije toliko strašno, da im pokažem kako humanost divan osećaj i da bi trebalo da daju krv", poručio je ovaj humanu mladi čovek u razgovoru za Euronews Srbija. 

Rezerve krvi u Srbiji i dalje na minimumu, jedinica ima tek toliko da krv dobiju oni koji su životno ugroženi. Usled nedostatka krvi odlažu se operacije, što pacijentima dalje otežava lečenje. To je Mateju motivisalo na ovaj humani potez.

"Ovde se vrlo često pominje značaj davanja krvi, jer je to jedini način da se krv dobije. Spojio sam ugodno s korisnim i napravio rođendan sa prijateljima u transfuziji", rekao je Mateja za Euronews Srbija.

Među prijateljima bili su i njegovi drugovi iz četvrtog razreda Medicinske škole u Zemunu, a  potez je podržao i razredni starešina.

"Da jedan učenik organizuje svoje drugare da to urade, otkako sam ja u školi, desilo se prvi put. Ideja je originalna, prva i jako lepa", rekao je razredni starešina.

U Institutu za transfuziju krvi u Beogradu bilo je oko 60 ljudi. Pojavili su se i oni koje Mateja ne poznaje, čuli su za njegov plan i odlučili da podrže ovu humanu akciju.

Euronews TV

Mira Knežević, pr Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je da Institut raspolaže sa jednodnevnim rezervama krvi i da su u nedostatku sve krve grupe. Iz tog razloga pozvala je sve da slede primer mladića koji je pozvao prijatelje da daju krv.

"Moramo da odložimo operacije zbog nedostatka krvi, zato apelujemo na sve od 18 do 65 godina, koji su zdravi i imaju volju da daju krv", navodi Mirjana Knežević za Euronews Srbija.

Broj davaoca krvi smanjen je zbog epidemije, a Knežević objašnjava da i oni koji su preležali kovid mogu dati krv, kao i oni koji su primili vakcinu.

"Vakcina nije kontraindikacija za davanje krvi, svi mogu dati krv, i vakcinisani i nevakcinisani.
Ko je primio vakcinu Fajzer, Moderna, Sinofarm može bez odlaganja dati krv, a ko je primio Astra zeneka i Sputnjik vakcnu, mora da sačeka da prođe 14 dana", objasnila je ona.

Kako je navela, onaj ko je preležao kovid takođe mora da sačeka, a taj period zavisi od kliničke slike koju je osoba imala.

"Ko je imao blažu sliku treblao bi da sačeka četiri nedelje, a ko je imao teži oblik, upalu pluća mora  da čeka tri meseca, dok neko ko se lečio i u bolnici, mora da čeka duže, u zavisnosti kako se oseća, da obabvi razgovor sa lekarom", rekla je pr Instituta za transfuziju krvi Mirjana Knežević.

 

Komentari (0)

Srbija