Društvo

"Berška" optužena i u Švajcarskoj: Kamere iznad kabina za presvlačenje i u Bernu, kompanija morala da reaguje

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2021

-

09:42

"Berška" optužena i u Švajcarskoj: Kamere iznad kabina za presvlačenje i u Bernu, kompanija morala da reaguje
"Berška" optužena i u Švajcarskoj: Kamere iznad kabina za presvlačenje i u Bernu, kompanija morala da reaguje - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Informacije da se u butiku "Berška" u jednom tržnom centru u Beogradu iznad kabina za presvlačenje nalazi kamera koja može da snimi i ljude u kabinama uznemirila je javnost u Srbiji, a poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti najavio je sprovođenje nadzora. Ovo, međutim, nije prvi put da se Berška susreće sa ovakvim problemom i optužbama da ugrožava privatnost svojih kupaca. Isti slučaj odjeknuo je ove godine i u Švajcarskoj, a Berška je bila prinuđena da reaguje.   

Kako je u aprilu ove godine pisao švajcarski Blik u tržnom centru "Vankdorf" u Bernu, tačno iznad kabine za presvlačenje, nalazila se kamera. I tamo je slučaj izazvao brojne reakcije. 

Jedna građanka je ispričala da je želela da proba crnu haljinu, te je uvidela da je tu kamera.

"To nije normalno", pomislila je.

Opasnost da budu snimljeni dok se presvlače naišla je na burne reakcije Švajcaraca, a Berška je bila prinuđena da reaguje. Problem je naime rešen tako što pravac kojim kamera može da snimi unutrašnjost kabine blokiran oglasnom tablom. Kako je precizirano, time kamere praktično više ne mogu da snime samu kabinu niti ljude koje se u njoj presvlače. 

Kompanija koja je vlasnik i brenda Berška, prema pisanju švajcarskog Blika, branila se i u Švajcarskoj na isti način kao i u Srbiji - tvdnjom da kamera koja ima mogućnost da snima 360 stepeni, zapravo snima samo kasu.

Na ovaj slučaj reagovale su i nadležne insititucije u Švajcarskoj, koje se bave zaštitom podataka o ličnosti i zaštitom potrošača "kamera kakva je postavljena u Berški, koja ima mogućnost da snima 360 stepeni, nije dozvoljena i da snimanje u kabini kriši privatnost kupaca", navodi se u listu.

U ceo slučaj uključila se i inspekcija i rešenje je pronađeno u postavljanu oglasne table.  

U Srbiji, slučaj je sada u rukama poverenika koji je pokrenuo nadzor, a to bi trebalo da utvrdi i sve okolnosti slučaja. U međuvremenu, nakon što su informacije o kamerama u Berški preplavile društvene mreže oglasila se i  kompanija "Inditex", u čijem je sklopu "Berška", tvrdeći da kamera snima samo blagajnu. 

Šta se desilo u Beogradu

Ovih dana su se na društvenim mrežama pojavile tvrdnje da i u beogradskom butiku postoji kamera, a to je prijavila zabrinuta građanka.

Navodi su obajvljeni na instagram profilu modne blogerke Branislave Antović Aleksić. Ona je prenela objavu zabrinute građanke koja smatra da ju je kamera snimala dok se presvlačila.

Povodom toga, reagovala je kompanija, ali i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Privatna arhiva

 

Iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je rečeno da će se povodom navoda koji su se pojavili u sredstvima javnog informisanja, sprovesti postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i o utvrđenim činjenicama blagovremeno obavestiti javnost.

Kako se navodu u saopštenju, Zakon o privatnom obezbeđenju u članu 32. propisuje da kada se poslovi zaštite objekta ili prostora koji se koriste za javnu upotrebu vrše uz upotrebu uređaja za snimanje slike, pravno lice i preduzetnik za privatno obezbeđenje, dužni su da na vidljivom mestu istaknu obaveštenje da je objekat ili prostor zaštićen video obezbeđenjem.

Kako se dodaje, korisnik usluga je obavezan da to prihvati i arhivirane snimke čuva najmanje 30 dana i da ih, na zahtev, stavi na uvid ovlašćenom policijskom službeniku, da se isti podaci mogu koristiti samo u svrhu za koju su prikupljeni, te da je zabranjeno ustupanje trećim licima i javno objavljivanje ovih podataka, osim u slučajevima predviđenim zakonom.

Iz Berške ističu da se ovaj Zakon poštuje, te da su "po najstrožim procedurama i zakonima snimci sa video sistema dostupni nadležnim organima".

"U našoj kompaniji radimo na zaštiti zdravlja i sigurnosti naših kupaca i zaposlenih. U tom smislu, želimo da naglasimo da kompanija Berška uopšte i ni pod kojim uslovima ne snima klijente u kabinama za probu. Kamera za koju pitate, snima isključivo područje blagajne i to je jedina svrha zbog koje je tamo postavljena", rekli su za naš portal iz Berške.

Inače, blogerka koja je prenela ove informacije, navela je u svojoj objavi na instagramu da se zabrinuta građanka obratila zaposlenima i radnicima obezbeđenja, ali da su oni tvrdili da nije reč o kameri. U istoj objavi navedeno je i da je sve prijavljeno policiji.

Komentari (0)

Srbija