Društvo

"Berška" odgovara na optužbe da kamera snima ljude u kabinama za presvlačenje

Komentari

Autor: Tara Tomović, Nevena Zdravković

02/06/2021

-

19:36

"Berška" odgovara na optužbe da kamera snima ljude u kabinama za presvlačenje
"Berška" odgovara na optužbe da kamera snima ljude u kabinama za presvlačenje - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Nakon navoda koji su se pojavili na društvenim mrežama, da se iznad kabina za presvlačenje u butiku Berška u tržnom centru Ušće nalazi kamera, oglasila se i kompanija koja je za Euronews Srbija demantovala ovakve navode.

Naime, informacija se pojavila na Instagram profilu modne blogerke Branislave Antović Aleksić. Ona je prenela objavu zabrinute građanke koja smatra da ju je kamera snimala dok se presvlačila u butiku u jednom tržnom centru u Beogradu.

Navedeno je da se ta građanka obratila zaposlenima i radnicima obezbeđenja, ali da su oni tvrdili da nije reč o kameri. U objavi na Instagram profilu piše da je sve prijavljeno policiji, a navode se i informacije da je policija navodno potvrdila da je reč o kameri koja snima u visokoj rezoluciji. 

"U našoj kompaniji radimo na zaštiti zdravlja i sigurnosti naših kupaca i zaposlenih. U tom smislu, želimo da naglasimo da kompanija Berška uopšte i ni pod kojim uslovima ne snima klijente u kabinama za probu. Kamera za koju pitate, snima isključivo područje blagajne i to je jedina svrha zbog koje je tamo postavljena", rekli su nam iz Berške.

Privatna arhiva

 

 

S druge strane, iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za Euronews Srbija je rečeno da će se povodom navoda koji su se pojavili u sredstvima javnog informisanja, sprovesti postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i o utvrđenim činjenicama blagovremeno obavestiti javnost.

Kako se navodu u saopštenju, Zakon o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013, 42/2015 i 87/2018) u članu 32. propisuje da kada se poslovi zaštite objekta ili prostora koji se koriste za javnu upotrebu vrše uz upotrebu uređaja za snimanje slike, pravno lice i preduzetnik za privatno obezbeđenje, dužni su da na vidljivom mestu istaknu obaveštenje da je objekat ili prostor zaštićen video obezbeđenjem, a korisnik usluga je obavezan da to prihvati i arhivirane snimke čuva najmanje 30 dana i da ih, na zahtev, stavi na uvid ovlašćenom policijskom službeniku, da se isti podaci mogu koristiti samo u svrhu za koju su prikupljeni, te da je zabranjeno ustupanje trećim licima i javno objavljivanje ovih podataka, osim u slučajevima predviđenim zakonom.

Iz Berške potvrđuju da se ovaj Zakon poštuje, te da su "po najstrožim procedurama i zakonima snimci sa video sistema dostupni nadležnim organima".
 

 

Komentari (0)

Srbija