Društvo

Veljko Dobrilović: Patrijarh vratio nadu da će hram u Njujorku i naša zajednica biti obnovljeni

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2021

-

14:31

Veljko Dobrilović: Patrijarh vratio nadu da će hram u Njujorku i naša zajednica biti obnovljeni
Veljko Dobrilović: Patrijarh vratio nadu da će hram u Njujorku i naša zajednica biti obnovljeni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vernici u Njujorku su sa zahvalnošću primili odluku Svetog Sinoda kojim se parohija i Saborni hram Svetog Save na Menhetnu stavljaju pod upravu njegove svetosti patrijarha Porfirija, jer im je vratila nadu i veru da će njihova zajednica, teško ranjena požarom 2016. godine, konačno početi da se obnavlja i živi, izjavio je Veljko Dobrilović, koji se u ime vernika obraćao Svetom Sinodu kao izabrani predsednik crkvenog odbora.


On je za Tanjug rekao da sada narod i ugledni stručnjaci - pravni, finansijski i građevinski, koji uživaju poverenje vernika, mogu da prionu na rad da se pod okriljem i blagoslovom Patrijarha, hram i njegova zajednica nakon pet godina "stave na noge".

"Sa ovim poverenjem i nadom postoji čvrsto uverenje da će crkva u najkraćem roku biti osposobljena za službe bar na velike praznike", naveo je on i naglasio da je to značajno prvenstveno zbog duhovnog, školskog ali i kulturnog života.

Dobrilović je izrazio zahvalnost vernicima koji su ostali istrajni u molitvama i čvrsti u nastojanju da se srpska zajednica i hram obnove kako bi opet postao mesto molitve, okupljanja i utehe.

Podsetio je i na reči patrijarha i Svetog Sinoda da je važno da svi zajednički, kao i do sada, nastave da revnosno čuvaju svoju pravoslavnu veru, svetinje, srpski identitet i zavete predaka, a posebno jedinstvo naše Svetosavske Crkve i naglasio da će obnova hrama tome doprineti.

Odluka Sinoda

Sinod je 22. decembra doneo odluku da Crkveno školska opština Sveti Sava u Njujorku i parohija budu poverene na upravljanje patrijarhu kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među parohijanima.

U žalbama Sinodu njijorški parohijani ukazali su na nenamensko trošenje ogromnih stedstava - do sada, te da je na radove na obnovi hrama uništenog u požaru utrošeno više od osam miliona dolara, što je više nego duplo u odnosu na 3,6 miliona predviđenih predračunom.

Takođe, u pismu Sinodu izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke vladike o smenjivanju sveštenstva u njujorskoj parohiji i time što nije hteo da odobri crkveni odbor koji su vernici izabrali.

U odnosima vladike i Odbora kamen spoticanja bila je i kontrola nad najvrednijom imovinom hrama Svetog Save, tzv. “vazdušnim pravom" vrednim 80 miliona dolara.

Crkva Svetog Save od istorijskog značaja je za Njujork. Sazidana je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a 1943. je otkupljena od Episkopalne crkve. Hram Svetog Save izgoreo je na Vaskrs 1. maja 2016. godine.

Komentari (0)

Srbija