Društvo

Počela sednica Kriznog štaba: Medicinski deo traži nove mere, ali ne očekuju da će biti usvojene

Komentari

Autor: S. Tuvić

28/12/2021

-

10:01

Počela sednica Kriznog štaba: Medicinski deo traži nove mere, ali ne očekuju da će biti usvojene
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Da li je zdravstveni sistem spreman za novu varijantu virusa korona - omikron i novi talas koji se očekuje već u januaru? To će danas biti teme na sednici Kriznog štaba koja je počela u 16 časova. U medicinskom delu Kriznog štaba kažu da će insistirati na pooštravanju mera, da kovid propusnice važe 24 sata, ali i da će tražiti da ne bude proslava za Novu godinu.

Međutim, uveliko su rasprodate rezervacije u restoranima i kafićima, a skoro svi gradovi organizovali su koncerte na trgovina za novogodišnju noć, te najverovatnije neće biti uvođenja novih mera.

Lekari strahuju da će novi talas, izazvan omikron varijantom virusa korona, krenuti već u januaru, da će među velikim brojem zaraženih biti dosta i onih koji su za bolničko lečenje, te da će opet biti veliki pritisak na zdravstvene ustanove. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže da će medicinski deo Kriznog štaba tražiti da ne bude organizovanih dočeka Nove godine gde će se okupljati više od  500 ljudi, posebno bez ozbiljne kontrole. 

"Nadzorni sistemi su potvrdili postojanje omikorna, imamo podatke iz SAD i čitave zapadne Evorpe da je došlo do rasta broja zaraženih. Jesmo li pripremljeni na omikron, videćemo na sednici. U medicinskom delu Kriznog štaba nema dileme da nam proslave sa više od 500 ljudi nisu potrebne, posebno bez ozbiljne kontrole. To će biti naš stav", rekao je Kon sinoć za Euronews Srbija.

Euronews/Printscreen

dr Predrag Kon

Međutim, podseća i da lekari samo daju predlog, a da konačnu odluku ipak donosi Vlada Srbije. Kaže da je na poslednjoj sednici intervenisao i govorio o Novoj godini i skijalištima, kao potencijalnom riziku za širenje infekcije, ali da je tada dobio odgovor da će o tome razgovarati kasnije, na narednoj sednici.

"Ne može niko da podrži doček Nove godine u ovakvoj situaciji. Možda će se naći nekolicina, ne mogu da tvrdim da su apsolutni svi za to, ali većina epidemiologa je protiv. Retko ćete pronaći lekara koji je za proslave", naveo je epidemiolog i dodao da sada posebno brine za nevakcinisane, jer oni najgore prolaze.

Ne očekuju nove mere

Insistiraju na pooštravanju mera, ali članovi medicinskog dela Kriznog štaba ne očekuju da će njihovi zahtevi biti usvojeni tri dana pred Novu godinu.

"Na sednici će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija. Insistiraćemo na pooštravanju mera, ali sam gotovo siguran da ih neće biti. Verovatno će ostati mere koje su bile na snazi do sada", naveo je ranije za Euronews Srbija prof. Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba.

Omikron je u četvrtak, 23. decembra potvrđen u Srbiji. Lekari kažu da je sigurno bio prisutan i ranije, ali da nije "dobio zalet". Strahuju od predstojećih praznika, okupljanja mladih na dočeku Nove godine. 

Mere koje su na snazi

U Srbiji je na snazi nekoliko protivepidemijskih mera: obavezno nošenje maski u zatvorenom, distanca, dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi, kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama posle 20 sati.

Početkom decembra uvedene su restriktivnije mere na graničnim prelazima za putnike iz rizičnih zemalja zbog nove varijante virusa korona - omikron. Na spisku rizičnih zemalja našlo se sedam južnoafričkih država: Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Nambija, Lesoto, Mozambik i Malavi. 

Putnicima koji stižu iz tih zemalja obavezno se radi PCR test na aerodromu. Ukoliko su negativni idu u kućnu izolaciju dve nedelje, a ukoliko su pozitivni zbrinjavaju se u kovid bolnici Batajnica. nakon nedelju dana ponavlja se PCR test, ali negativnost ne znači da se prekida karantin.

Prof. Tiodorović kaže da su mere na graničnim prelazima, za putnike koji stižu iz ostalih zemalja, usklađene sa merama ostalih evropskih zemalja.

Euronews Srbija

prof. Branislav Tiodorović

"Za strance je obavezan PCR  test ili potvrda o vakcinaciji, dok naši građani po Ustavu ne mogu da se zadržavaju na granici. Čak i ako su zaraženi ulaze u zemlju, a onda odlaze u kovid ambulantu i izolaciju", rekao je Tiodorović.

Krajem januara zamah novog talasa

On očekuje da će novi talas pun zamah dobiti krajem januara.

"Omikron je teži za starije, ponekad čak i za vakcinisane koji imaju teške hronične bolesti. Očekujemo da će se povećati broj obolelih krajem januara i da će tada novi talas dobiti zamah", naveo je Tiodorović i dodao da se u kratkom periodu može očekivati veliki udar na bolnice.

Smatra da su predstojeći praznici epidemiološki rizik, da su već puna skijališta, banje. Poseban rizik za prenošenje virusa predstavlja organizovan doček Nove godine u restoranima, kafićima, na trgovima.

"Po teoriji verovatnoće kada imate veći broj zaraženih imate i veću mogućnost da će biti i težih oblika. Mladi su više u komunikaciji, kontaktima, tako da u početku oni više oboljevaju, da bi se kasnije virus prenosio i na starije", naveo je on.

Pozvao je građane da se iskoristi narednih desetak dana, dok je stabilnija situacija, da se vakcinišu. Smatra da je tokom praznika važna individualna i lična odgovornost svakog pojedinca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija