Društvo

Omikron u Srbiji još nije dobio zalet, epidemiolozi strahuju zbog predstojećih okupljanja – da li će biti novih mera

Komentari

Autor: S. Tuvić

27/12/2021

-

09:37

Omikron u Srbiji još nije dobio zalet, epidemiolozi strahuju zbog predstojećih okupljanja – da li će biti novih mera
Branislav Tiodorović i Predrag Kon - Copyright Tanjugg/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra u 16 sati, a na njoj će biti razmatrana aktuelna epidemiološka situacija. Jedna od glavnih tema biće i koliko je zdravstveni sistem spreman za novu varijantu virusa korona - omikron i novi talas koji se očekuje već u januaru. Kako Euronews Srbija saznaje najverovatnije neće biti uvođenja novih mera.

U medicinskom delu Kriznog štaba kažu da će i dalje insistirati na pooštravanju mera, da kovid propusnice važe 24 sata, a ne kao do sada posle 20 sati u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama. Međutim, ne očekuju da će biti pooštrene. 

"Na sednici će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija. Insistiraćemo na pooštravanju mera, ali sam gotovo siguran da ih neće biti. Verovatno će ostati mere koje su bile na snazi do sada", naveo je nedavno za Euronews Srbija prof. Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba.

Omikron je u četvrtak, 23. decembra potvrđen u Srbiji. Lekari kažu da je sigurno bio prisutan i ranije, ali da nije "dobio zalet". Strahuju od predstojećih praznika, okupljanja mladih na dočeku Nove godine. 

Mere koje su na snazi

U Srbiji je na snazi nekoliko protivepidemijskih mera: obavezno nošenje maski u zatvorenom, distanca, dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi, kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama posle 20 sati.

Početkom decembra uvedene su restriktivnije mere na graničnim prelazima za putnike iz rizičnih zemalja zbog nove varijante virusa korona - omikron. Na spisku rizičnih zemalja našlo se sedam južnoafričkih država: Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Nambija, Lesoto, Mozambik i Malavi. 

Putnicima koji stižu iz tih zemalja obavezno se radi PCR test na aerodromu. Ukoliko su negativni idu u kućnu izolaciju dve nedelje, a ukoliko su pozitivni zbrinjavaju se u kovid bolnici Batajnica. nakon nedelju dana ponavlja se PCR test, ali negativnost ne znači da se prekida karantin.

Prof. Tiodorović kaže da su mere na graničnim prelazima, za putnike koji stižu iz ostalih zemalja, usklađene sa merama ostalih evropskih zemalja.

"Za strance je obavezan PCR  test ili potvrda o vakcinaciji, dok naši građani po Ustavu ne mogu da se zadržavaju na granici. Čak i ako su zaraženi ulaze u zemlju, a onda odlaze u kovid ambulantu i izolaciju", rekao je Tiodorović.

Krajem januara zamah novog talasa

On očekuje da će novi talas pun zamah dobiti krajem januara.

"Omikron je teži za starije, ponekad čak i za vakcinisane koji imaju teške hronične bolesti. Očekujemo da će se povećati broj obolelih krajem januara i da će tada novi talas dobiti zamah", naveo je Tiodorović i dodao da se u kratkom periodu može očekivati veliki udar na bolnice.

Smatra da su predstojeći praznici epidemiološki rizik, da su već puna skijališta, banje. Poseban rizik za prenošenje virusa predstavlja organizovan doček Nove godine u restoranima, kafićima, na trgovima.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Po teoriji verovatnoće kada imate veći broj zaraženih imate i veću mogućnost da će biti i težih oblika. Mladi su više u komunikaciji, kontaktima, tako da u početku oni više oboljevaju, da bi se kasnije virus prenosio i na starije", naveo je on.

Pozvao je građane da se iskoristi narednih desetak dana, dok je stabilnija situacija, da se vakcinišu. Smatra da je tokom praznika važna individualna i lična odgovornost svakog pojedinca.

Kon: Zatvaranje ponovo na dnevnom redu

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba više puta su ponovili da Krizni štab nije dao dozvolu za organizovanje koncerata na trgovima, koji su zakazani u svim većim gradovima. Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da zbog pojave omikron soja koronavirusa u Srbiji ponovo dolazi na dnevni red pitanje eventualnog zatvaranja.

On je za televiziju K1 kazao da zatvaranje podrazumeva da se spreče kontakti i naglo širenje virusa, jer se situacija iz dana u dan pogoršava.

"Stao je pad broja novozaraženih, a sad već beležimo vrlo blagi rast broja novozaraženih u Beogradu. Cirkulacija virusa će biti masovna i kod nas jer smo isti kao Amerikanci koji su za dve nedelje od 100 odsto prisustnosti delta soja došli do toga da je omikron soj sada prisutan u 73 odsto slučajeva“, kazao je Kon.

Uoči sednice Kriznog štaba on je kazao da nijedan epidemiolog ne može da preporuči održavanje masovnih skupova poput proslave Nove godine i ponovio da je važenje kovid propusnica 24 časa dnevno "apsolutni minimum" na kom medicinski deo štaba insistira već mesecima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija