Društvo

Kakvo će vreme biti za doček: Netipični dani za ovo doba godine, ali već u prvim danima januara nas očekuje promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2021

-

12:33

Kakvo će vreme biti za doček: Netipični dani za ovo doba godine, ali već u prvim danima januara nas očekuje promena
Novogodišnja rasveta u Beogradu - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Do Nove godine brojimo sitno, a do "najluđe noći" ostalo je još par dana. Mnogi razmatraju da li će 2022. dočekati napolju. Metorolozi za Euronews Srbija kažu da će, prema trenutnim prognozama, poslednje dane ove godine obeležiti promenjljivo vreme mestimično sa padavinama i oscilacijama u temperaturi. Dodaju i da novogodišnje veče neće biti u skladu da kalendarom - tačnije neće biti ni snega i kiše, a temperatura će biti u plusu.

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković rekla je da će u danima koji nam slede biti oscilacija u temepraturi, ali da je činjenica da nam stižu temperature u plusu.

Tanjug/Predrag Mitić

 

"Početak nedelje bio je tmuran i hladan, ali već od sredine nas očekuju nešto topliji dani. Od četvrtka zapadno i jugozapadno strujanje nam donosi topao vazduh koji će uzrokovati da dnevna temperatura ponovo krene da raste", kaže Gojković i navodi da nas od četvrtka očekuje i prestanak padavina, za razliku od današnjeg dana.

Ovo potrvđuje i meteorolog Đorđe Đurić koji u razgovoru za Euronews Srbija predvđa da će u četvrtak, nakon hladnije srede, u Srbiji stići topliji dani, malo netipični za ovo doba godine.

"Biće umereno do potpuno oblačno, u većini mesta suvo. Možda će samo ponegde u zemlji padati neka slaba i povremena kiša. Dnevna temperatura kretaće se od 5 do 10 stepeni Celzijusa", kaže Đurić.

Kakvo će vreme biti za novogodišnju noć?

Đurić navodi da će 31. decembra, poslednjeg ove godine, u Srbiju stići novi priliv toplije vazdušne mase. 

"Preko dana i popodne biće toplo, ali prema trenutnim prognozama moguća je slabija kiša i pojedinim delovima zemlje. Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od prijatnih 8 stepeni na jugu do 15 stepeni na severu zemlje. Za razliku od dana, novogišnja noć će biti suva i prijatna za one koji žele da doček provedu napolju, na primer na trgovima. Tempratura u celoj zemlji će se kretati od 3 do 9 stepeni Celzijusa. Na višim planinama, kao što je Kopaonik, biće oko nula stepeni", kazao je Đurić.

Ovo potvrđuje i Gojković koja kaže ono što trenutne prognoze pokazuju je da će 31. uveče će biti suvo i toplo.

Tanjug/Nikola Anđić

 

"U novogodišnjoj noći vreme će biti vedro i toplo, temperatura neće ići ispod pet stepeni Celijusa. Prema trenutnim prognostičkim modelima za doček neće biti snega, a ni kiše. Tokom dana će mestimično biti slabih padavina, ali u noći između petka i subote doći će do razvedravanja u većem delu zemlje", kaže Gojković.

Ono u čemu su meteorolozi saglasni, izvesno je da će već u privm danima 2022. godine doći do postepenog pada temperature.

"Već prvog januara temperatura će ponovo dostići 12 stepeni Celzijusa. Što se padavina tiče, slaba kiša je moguća u prvim danima nove godine, ali će je vrlo brzo zameniti vedro i pretežno sunčano vreme. Zajedno sa kišom stiže i nam i zahlađenje koje će temperaturu spustiti do 5. podeljka, a prema trenutnim prognozama ova nešto hladnija vazdušna masa zadržaće se do Božića", rekla je Gojković.

Đurić dodaje da nam pojačan vetar donosi priliv hladnijeg vazduha. Doći će će do pojačanog severozapadnog vetra, pa nas od nedelje očekuje i postepen pad temperature.

"Decembar prosečno hladan, januar hladniji i suvlji"

Na sajtu RHMZ-a piše da srednja minimalna temperatura vazduha u decembru ima vrednost u granicama višegodišnjeg proseka. Sa druge strane, za januar se prognozira količina padavina u domenu proseka u Srbiji. Januarska količina padavina u nižim predelima može biti od 35 do 50 milimetara, a na planinama od 60 do 80 milimetara. Očekuje se da u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 10 do 15, a u brdskoplaninskim krajevima od 13 do 16.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija