Društvo

Novac i za drugo i treće dete - nova odluka o finansijskoj pomoći važi od 1. januara

Komentari

Autor: Fonet

29/12/2021

-

10:52

Novac i za drugo i treće dete - nova odluka o finansijskoj pomoći važi od 1. januara
Mame - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Odbora Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva usvojio je na današnjoj sednici amandman po kome će od 1. januara porodicama koje dobiju drugo i treće dete biti isplaćeno po 100.000 dinara jednokratne pomoći, saopštila je organizacija Mame su zakon.

Amandman je formalno podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović, a ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović je na sednici Odbora naveo da su procenili kapacitete budžeta i zaključili da ima prostora i za ovu izmenu.

Amandamnom je predviđeno da će porodicama koje će dobiti drugo dete iz budžeta biti isplaćeno 100.000 jednokratno uz po 10.000 dinara koje dobijaju svakog meseca u tokom dve godine.

Porodice koje očekuju treće dete dobiće 100.000 dinara iz budžeta uz po 12.000 dinara mesečno u trajanju od 10 godina. 

Poslanica SNS Milanka Jevtović Vukojičić, koja je predsedavala sednicom odbora, rekla je za Tanjug da ostaje pravo koje majke ostvaruju za drugo dete da u periodu od dve godine dobijaju pomoć od 10.000 dinara, odnosno po 12.000 dinara u narednih 10 godina.

Ona je navela da će majka koja rodi dvojke dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 400.000 dinara, odnosno za trojke 500.000 dinara.

Jednokratna pomoć za rođenje prvog deteta

Pred poslanicima su izmene i dopune Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom i očekuje se danas budu usvojene.

Izmenama je predviđeno da za rođenje prvog deteta roditelji od države dobiju jednokratnu novčanu pomoć od 300.000 dinara, a planirana su i novčana sredstva majkama za učešće u kupovini prvog stana na osnovu rođenja deteta, kako bi počele da se primenjuju od 1. januara.

Roditeljski dodatak za prvo dete do sada je bio 100.000 dinara, a ubuduće taj iznos biće utrostručen. Druga mera odnosi se na finansijsku pomoć države majkama prilikom izgradnje, učešća u kupovini kuće ili stana po osnovu rođenja deteta. Ostalo je da Vlada Srbije preciznije utvrdi kriterijume za određivanje visine novca, dokumentaciju i način isplate.

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pojasnili su za Euronews Srbija da brak nije uslov za finansijsku pomoć prilikom kupovine stana, kao i da se zahtevi predaju u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za kupovinu nekretnine podnosiće se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave (opštini), odnosno službama dečije zaštite.

 

 

Komentari (0)

Srbija