Društvo

Sve o pomoći porodicama s decom: Na koliko novca mogu da računaju roditelji od januara i pod kojim uslovima

Komentari

Autor: S. Tuvić

29/12/2021

-

07:07

Sve o pomoći porodicama s decom: Na koliko novca mogu da računaju roditelji od januara i pod kojim uslovima
Sve o pomoći porodicama s decom: Na koliko novca mogu da računaju roditelji od januara i pod kojim uslovima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za rođenje prvog deteta roditelji će od države dobijati jednokratnu novčanu pomoć od 300.000 dinara, a planirana su i novčana sredstva majkama za učešće u kupovini prvog stana na osnovu rođenja deteta. To su novine predviđene izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, koje su pred poslanicima u Skupštini Srbije i očekuje se da danas budu usvojene, kako bi počele da se primenjuju od 1. januara.

Roditeljski dodatak za prvo dete do sada je bio 100.000 dinara, a ubuduće taj iznos biće utrostručen. Druga mera odnosi se na finansijsku pomoć države majkama prilikom izgradnje, učešća u kupovini kuće ili stana po osnovu rođenja deteta. Ostalo je da Vlada Srbije preciznije utvrdi kriterijume za određivanje visine novca, dokumentaciju i način isplate.

"Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji Srbije", rekao je ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović juče pred poslanicima.

On je naveo da pravo može da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je državljanin Srbije.

"U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta", dodao je Dmitrović.

Brak nije uslov za finansijsku pomoć

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pojasnili su za Euronews Srbija da brak nije uslov za finansijsku pomoć prilikom kupovine stana, kao i da se zahtevi predaju u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za kupovinu nekretnine podnosiće se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave (opštini), odnosno službama dečije zaštite.

profimedia

 

Iz Ministarstva poručuju da će ovim izmenama Srbija "znatno unaprediti podršku porodicama sa decom, što je jedan od prioriteta državne politike s obzirom na lošu demografsku sliku Srbije". 

Inače, iznosi roditeljskog dodatka za drugo, treće, četvrto dete nisu menjani. Mame i tate za rođenje drugog deteta trenutno dobijaju nešto više od 243.000 dinara i taj iznos se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate od po 10.000 dinara. Za treće dete dobijaju više od 1.460.000 dinara (120 jednakih mesečnih rata od po 12.000) dinara, a za četvrto dete nešto više od 2.190.000 dinara (120 rata po 18.000 dinara).

Olakšice za studente 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio olakšice za studente ukoliko se odluče za potomstvo tokom studija.

"Za studente donosimo meru da ako devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto će važiti i za muškarca, oca, koji je student", najavio je predsednik.

Za te studente bi važilo pravilo da ukoliko diplomiraju do 26. godine to bi se računalo kao da su završili studije u roku, a za medicinske fakultete da su studije završili u roku do 28. godine.

Predsednik je tada najavio da će država davati bespovratnu pomoć između 10.000 i 20.000 evra mladim bračnim parovima za kupovinu stana, i napomenuo je da će svojina ići na majku.

"Time motivišemo mlade da izađu iz roditeljskog doma ranije. To će dodatno podstaći i stambenu izgradnju", ukazao je on.

Komentari (0)

Srbija