Društvo

U vreme kada se natalitet u Srbiji potencira, savremeni roditelji pred sve većim izazovima - kako pomoći njima?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2021

-

19:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ulaganje u porodicu i rani razvoj deteta je od velike važnosti, kako za njih same tako i za državu i kompletno društvo. Roditeljstvo se uči postepeno i na početku je jako teško. Prve tri godine života deteta su ključne za njegovo metalno i fizičko formiranje i razvoj, pa je zbog toga i potrebno ulagati u njegovo okruženje jer jedino tako se detinjstvo može odvijati na pravi način, saglasne su sagovonice Euronews Srbija.

Stav pojedinih psihologa da je "dete otac čoveku" potvrdila je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj dece koja kaže da upravo taj raniji period života može zapravo da odredi u kakvog će se čoveka vremenom dete formirati.

"Rano detinjstvo je period najvećih mogućnosti za dete. Kada govorimo o ovome, mi zapravo mislimo na prve tri godine njegovog života. Svi uticaji koji tada dolaze spolja utiču na njega. Dete na taj način stvara određenu bazu ne samo sopstvenih znanja i veština, već i kreiranja odnosa sa drugim ljudima. To dosta utiče na postignuća koje će dete kasnije da ostvari. Taj period jeste kritičan i potrebno mu je obraiti posebnu pažnju, jer je najvažniji. Zbog toga je i podrška porodici zaista neophodna", kaže Zajeganović Jakovljević.

Ona isitiče da je period roditeljstva zahtevan i izazovan, pa i ne čudi da je mnogima potrebna sva moguća pomoć i podrška.

"Roditeljstvo je nešto sa čim se čovek ne rađa, ono se uči. Zbog toga im je svakako potreban svaki vid pomoći i podrške, pre svega na samom početku. Roditelj mora da prepozna signale deteta i da reaguje", kaže ona i dodaje da roditeljstvo nije period koji je pun isključivo lepih trenutaka, već kako kaže, i izazova i učenja.

"Upravo poteškoće često prevazilaze kapacitete samih roditelja i to je onaj trenutak kada im je potrebna pomoć. Tada je potrebna svaka moguća podrška da bi se emotivna stabilnost roditelja omogućila, kao i da bi razvoj deteta mogao da ide pravim tokom", dodaje Zajeganović Jakovljević.

Pexels

 

Da je okruženje krucijano u razvoju deteta potvrđuje i Snežana Ilić, članica borda Evropske asocijacije za ranu intervenciju i profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju koja dodaje da u vreme odrastanja deteta roditelji nisu jedini koji ga okružuju i takođe ističe značaj vaspitača i pedagoga, koji kako kaže, takođe dosta vremena provode sa njima.

"Neuronauke nam pokazuju da je mozak u ranom detinjstvu najranjiviji. On je kao glina, dok je topla, možete da je oblikujete i da pravite sinapse koje su važne. One se tada i formiraju. Ako smo se ranije pitali šta najviše utiče na razvoj deteta, da li je to genetika ili sredina, poslednji podaci kažu da je izjednačeno. Zapravo, to znači da imamo veliku mogućnost da dete rano deluje i ostvari sve svoje potencijale. Zbog toga je važno ulagati u ranu intervenciju. Inače se pokazalo da se jedan dolar uložen na ovaj način, kasnije vraća kao sedam. U svemu tome je važna uloga i roditelja i vaspitača, jer mi onda dobijamo maksimalno funkcionalno dete koje će kasnije biti samostalnije i moći da razvije socijalne interakcije", kaže Ilić.

Kako je dodala, zbog toga je edukacija roditelja, institucija i vaspitača ključna, kako bi dete iskoristilo kasnije sve svoje potencijale.

"Znanje je nešto što povezuje sve. Važno je da decu pratimo pažljivo i da ukoliko uočimo neki problem ne čekamo, već odmah reagujemo. Na primer, ako dete nije progovorilo ne treba tražiti izgovore rečima da mu ni stric nije rano progovorio, već je potrebno tražiti šta je srž problema. Znanje je potrebno i široj javnosti jer je važno da shvate da sva deca imaju jednake potencijale, samo im je potrebno pružiti mogućnost. U svemu tome važno je pružiti podršku njihovoj najbližoj sredini, to su pre svega roditelji, negovatelji i vaspitači", smatra ona.

Da je ova tema važna potvrđuje i Peta po redu Nacionalna konferencija o podršci ranom razvoju i roditeljstvu, pod nazivom "Otvorimo širom vrata, ulaze Mama i Tata", koja je održana u utorak u prisustvu velikog broja roditelja, staratelja, donosioca odluka, stručnjaka i praktičara iz različitih oblasti ranog razvoja dece. Konferenciju je organizovao UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz podršku Austrijske razvojne agencije i LEGO Fondacije.

Đerlek: Država kroz projekte radi na unapređenju pomoći porodicama

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije govoreći na ovoj konferenciji je rekao da Vlada Srbije sve vreme radi na razvoju podršci roditeljstvu kroz brojne programe i pojekte.

"Ulaganje u porodicu i rani razvoj je od velike važnosti za državu i društvo. Vlada Republike Srbije kontinuirano radi na unapređenju i pomoći porodicama, realizujući brojne projekte koji imaju za cilj upravo podršku porodici i ranom razvoju, a s tim u vezi bih iskoristio priliku da najavim pokretanje Centra za rani razvoj i inkluziju, najveći i najmoderniji u regionu", istakao je dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vlade Republike Srbije, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Na konferenciji su predstavljeni prednosti podsticajnog roditeljstva, preventivne brige o mentalnom zdravlju roditelja i ranih intervencija sa modalitetima podrške roditeljima kroz suportativne grupe kada postoje dodatni izazovi u razvoju kod deteta.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica predsednice Vlade Republike Srbije za Agendu za održivi razvoj 2030 UN takođe je govorila na ovoj konfereciji gde je istakla da je zajednica ključna u podršci roditeljstvu.

"Potrebno je da svi zajedno budemo podrška roditeljstvu, ipak ona je posebno delikatna u vezi sa mentalnim zdravljem roditelja, pogotovo majki i očeva u postpartalnom periodu, ali i roditelja prevremeno rođene dece, dece sa hroničnim bolestima i smetnjama u razvoju. Ovo su sve značajni preduslovi za pomoć roditeljima da prihvate sopstveno dete i da na poseban način brinu o njemu, eliminišući koliko god da je moguće stres i sekundarne izjave", rekla je Đukić Dejanović.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija