Politika

Država pomaže majkama pri kupovini stana, roditeljski dodatak povećan na 300.000 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2021

-

18:30

Država pomaže majkama pri kupovini stana, roditeljski dodatak povećan na 300.000 dinara
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a doneta je odluka i o finansijkoj pomoći države prilikom kupovine stana.

Izmenama je roditeljski dodatak povećan je sa dosadašnjih 100.000 na 300.000 dinara, isplaćuje se jednokratno i odnosi se na prvo dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, navedeno je u saopštenju vlade.

Druga nova mera populacione politike je pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

To pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan.

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je državlanin Srbije.

Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti otac deteta.

Zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama

Vlada je usvojila Zaključak o saglasnosti da ministarstvo zdravlja preduzme mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 200 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama.

Vlada Srbije na ovaj način podržava najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave svoje usavršavanje u oblastima medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite.

Na današnjoj sednici, takođe, je usvojen Zaključak o zapošljavanju najboljih 500 diplomaca srednjih medicinskih škola u zdravstvenim ustanovama.

Namera vlade je da doprinese popravljanju starosne strukture kadrova u zdravstvenim ustanovama i poboljšanju nivoa zdravstvene zaštite angažovanjem najboljih zdravstvenih radnika visoke i srednje stručne spreme.

Vlada Srbije usvojila je rešenje o prestanku mandata direktora policije Vladimira Rebića.

 

U cilju podsticanja nataliteta i motivaciju studenata da se opredele za rađanje dece, Vlada Srbije preporučila je mere visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se odnose na uslove za upis u narednu godinu studija, broj i termine ispitnih rokova, postupak mirovanja prava i produžetka roka za završetak studija.

Članovi vlade usvojili su zaključak da se u skladu sa Uredbom kojom se uređuju mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid - 19 na osnovu faktičkog reciprociteta, prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji koje izdaju nadležni organi ili ustanove Republike Kube i Islamske Republike Mauritanije i dozvoli ulazak u Republiku Srbiju licima koja poseduju potvrde koje izdaju nadležni organi ili ustanove navedenih država, bez negativnog PCR testa na prisustvo SARS-COV-2 ili antigen FIA RAPID testa.

Navedena odluka o reciprocitetu odnosi se na vakcine: AstraZeneka, Sinofarm, Fajzer, Jansen, Moderna, Sinovak i Kovišild.

Komentari (0)

Srbija