Društvo

Da li je most preko Tamiša bezbedan za saobraćaj – meštani se bune: "Više nam se isplati da platimo kazne nego gorivo"

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

30/12/2021

-

20:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Preko mosta na Tamišu već skoro dve godine smeju samo peške. Dok prugom svakodnevno prolaze teške kompozicije teretnih vozova, za drumski saobraćaj prolaza nema. Najpre je 21. marta 2020. istaknuta zabrana, ali kako je građani nisu poštovali, pre dvadesetak dana iznenada su se pojavile i betonske prepreke. Za meštane četiri banatska sela, to je bio povod da subotom blokiraju most.

"Prolazili smo tuda, naravno, jer nemamo drugi alternativni put. Sva tri puta koja su nam ponuđena su u jako lošem stanju. Evo recimo, ja vozim decu tri puta nedeljno u Zrenjanin u muzičku školu. Idem na posao, idem kod lekara, pošto imam zdravstvenih problema. To nam je preko 100 kilometara više", rekla je za Euronews Srbija Snežana Filipović, stanovnica Tomaševca.

Euronews/Emil Čonkić

 

Više im se isplati, kaže, da plaćaju kazne, nego gorivo. Kada im je i to onemogućeno, izašli su na most kako bi postavili pitanje - kako je moguće da konstrukcija ne može da izdrži automobile, ali može teretne vozove.

"Prolazi 20 vozova za 24 sata. To su vozovi od hiljadu do dve i po hiljada tona težine. Stavljeni su saobraćajni znaci da su radovi na mostu na putu, jedan ekser nije zakovan za te dve godine", kaže za Euronews Srbija Milenko Radonić, otpravnik vozova iz Orlovata.

"Blokada mosta nema veze sa politikom"

Za meštane četiri banatska sela ovo je pitanje, kažu, od životne važnosti. Blokada mosta za njih nema veze sa politikom, već, kako navode, sa svakodnevnim potrebama i problemima koji traju već dve godine, a za koje do sada, kažu, niko nije imao sluha.

Euronews/Emil Čonkić

 

Tek nakon prve blokade, koja je zadržala teretne vozove sa građevinskim materijalom za buduću fabriku guma i druga gradilišta, nadležni su ih čuli. Organizovan je sastanak sa gradonačelnikom i predstavnicima Železnica i Puteva Srbije. Rezultat - najava da će se graditi novi drumski most preko Tamiša, da će biti asfaltiran put preko njiva, te da će njihov zahtev za prelaz prkeo mosta biti razmotren.

"Železnice Srbije će razmotriti mogućnost da dozvole saobraćaj za drumska i laka dostavna vozila. Njihovu odluku očekujemo u narednih nedelju dana, desetak dana", rekao je za Euronews Srbija Aleksandar Rudić, član MZ Tomaševac.

Vreme je prošlo, ali odgovor od Železnica Srbije nije stigao. Ni meštanima, niti Euronews Srbiji. Na pitanja u vezi sa mostom preko Tamiša odgovorili su Putevi Srbije, navodeći da o stanju mosta ne mogu da govore, jer je on u nadležnosti Železnica. Takođe, da građani prelaskom preko mosta ugrožavaju svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju, da na njih apeluju da poštuju postavljenu signalizaciju, te da je sprovedena javna nabavka za izradu planske i tehničke dokumentacije za novu obilaznicu sa mostom.

"Sve to nas ne zadovoljava, sve je to na dugom štapu. Nama je ovo urgentno, da se premene ove drvene grede. To sve može za tri dana da se uradi i da se pusti saobraćaj, a vi posle radite šta god hoćete i biće nam drago da nam to sagradite", kaže za Euronews Srbija Boško Kojdžić, stanovnik Orlovata.

Umesto odgovora i novih greda, preko noći su samo uklonjene betonske barikade na prilazima mostu. Meštani su to razumeli kao prećutno odobrenje da nastave po starom.

Komentari (0)

Srbija