Društvo

Na mestu deponije koja je godinama bila ruglo stvara se eko park, projekat vredan 25 miliona dinara

Komentari

Autor: RINA

02/01/2022

-

14:30

Na mestu deponije koja je godinama bila ruglo stvara se eko park, projekat vredan 25 miliona dinara
Na mestu deponije koja je godinama bila ruglo stvara se eko park, projekat vredan 25 miliona dinara - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Poražavajuće fotografije ljudskog nemara, plutajućeg smeća i otpada rekom na ušću reka Uvac u Lim kod brane "Potpeć", na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, digle su celu Srbiju na noge. Sada se umesto nekadašnjeg zaplavljenog zemljišta i deponije koja pluta, tu stvara eko park na čak dva hektra površine.

Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz nekoliko projekata, ove godine u opštinu Priboj, uložilo je preko 55 miliona dinara. Neke investicije su potpuno završene, dok će se neke nastaviti i u narednoj godini.

Prostor je sada kultivisan, odnosno očišćen, žbunje i šiblje uklonjeno, vratače i uvale poravnjane, a u priličnoj meri proširen je i prilazni put, od magistrale i graničnog prelaza Uvac, dužine blizu 500 metara. I tu se neće stati.

RINA

 

 

"Uradiće se obaloutvrda dužine 150 metara, da više ne bi bilo plavljenja, prostor će se nasuti još najmanje pola metra, da bi se onemogućio prodor podzemnih voda, a od sadržaja planirano je postavljanje 20 tzv. pečurki za odmor, dečji mobilijar, fudbalski teren sa veštačkom travom, teren za košarku, parking za posetioce i pozornica na samom ušću Uvca u Lim, gde bi se mogli izvoditi kulturni i zabavni sadržaji, pa zašto ne i venčanja", kaže Zdravko Pešut, direktor JP za uređenje gređevinskog zemljišta i razvoj Priboj.

Projekat uređenja eko parka vredan je 25 miliona dinara, ove godine uloženo je 12 miliona, 10 je obezbedilo Ministarstvo zaštite životne sredine a dva opština Priboj.

Do budućeg eko parka na ušću Uvca u Lim, može se stići i stazom zdravlja, koja kreće iz starog dela Priboja, pored koje je ove jeseni zasađeno 670 višegodišnjih dekorativnih sadnica breze, lipe, graba i jasena.

Ministarstvo zaštite životne sredine, pored pomenutih projekata, finansiralo je i uklanjanje divljih deponija u gradskom i prigradskom delu Priboja, kao i probijanje pristupnog puta i postavljanje tzv. lančanice na Limu, uzvodno od brane HE Potpeć, čime će se prikupljati plutajući otpad i štititi, sve atraktivnija, destinacija Potpećkog jezera sa novizgrađenim ribarskim naseljem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija