Politika

Vujović: Ministarstvo posvećeno Zelenoj agendi i radi na poboljšanju kvaliteta vazduha, vode i zemljišta

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

23:26

Vujović: Ministarstvo posvećeno Zelenoj agendi i radi na poboljšanju kvaliteta vazduha, vode i zemljišta
Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je to ministarstvo posvećeno Zelenoj agendi i da intenzivno radi na poboljšanju kvaliteta vazduha, vode i zemljišta u zemlji, najavivši da će širom Srbije naredne godine biti izgrađeni reciklažni centri, kako bi se unapredio kvalitet života ljudi.

Ona je podsetila, gostujući na TV Tanjug, da je 17. decembra potpisan ugovor sa javnim komunalnim preduzećima iz četiri grada u kojima su predviđeni regionalni reciklažni centri.

"Krećemo sa prva četiri regiona u prvoj fazi, a to su Valjevo, Sombor, Užice i Nova Varoš, gde će već krajem marta krenuti izbor izvođača, koji će početi radove negde do juna sledeće godine", kazala je ministarka.

Istakla je da će to značajno promeniti ekološku sliku Srbije i navela da će preko 30 opština gravitirati u ta četiri regiona, nakon čega će biti raspisan međunarodni tender i biranje izvođača. Upravljanje čvrstim otpadom, kazala je Vujović, u Srbiji se vrši na najsavremeniji način, kako bi se taj otpad po pravilima odlagao i bio spreman za reciklažu.

Prema njenim rečima, odlaganje otpada vrši se po principima cirkularne ekonomije u saradnji sa visokoobrazovnim institucijama u zemlji.

"Radi se na principima cirkularne ekonomije kako bi se otpad koristio i dobijao neku drugu upotrebnu vrednost - taj dokument je trenutno u izradi u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom i na javnoj raspravi je", rekla je ministarka.

Kada je u pitanju budžet za ekološke projekte, Vujović je navela da Ministarstvo raspolaže budžetom od 15,4 milijarde dinara dodeljenog od Vlade Srbije. Takođe, dodala je da je za ovaj sektor obezbeđeno devet milijardi dinara kredita od Evropske banka za obnovu i razvoj, Francuske razvojne agencije i Saveta Evrope.

Naglasila je da je Ministarstvo kojim rukovodi u saradnji sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture planiralo ekološke projekte u vrednosti od 12 milijardi dinara.

"Sredstava su obezbeđena, intenzivno se radi na početku svih kapitalnih i zelenih projekata, građani su čekali na izgradnju puteva, škola i bolnica - sve smo obećali i uradili. Tako će se sad ta mehanizacija usmeriti u izgradnju zelenih kapitalnih projekata", rekla je Vujović.

Najavila je da će Ministarstvo pokrenuti izgradnju stotinu kilometara kanalizacije, kao i da je preko šest hiljada kilometara planirano da se izgradi uz pomoć kineskih partnera i Ministarstva građevine. Kada su u pitanju projekti kojma su obuhvaćene Vode Srbije, ministarka Vujović je rekla da je postavljeno 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i da će osam regionalnih centara unaprediti sistem prečišćavanja voda u zemlji.

Vujović je kazala da je u cilju smanjenja aerozagađenja tokom prošle godine Ministarstvo subvencionisalo zamenu kotlova u toplanama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom zemlje.

"Zamenjeno je preko 800 kućnih ložišta u 2021. U preko 40 gradova su zamenjene kotlarnice i u nekim gradovima imamo veće projekte, čitave gradske toplane koje smo menjali kao Smederevo, Kragujevac, Novi Pazar, Valjevo i Kosjerić, dok su u preko 30 opština zamenjeni kotlovi u školama, ambulantama, domovima kultura i sportskim salama", navela je Vujović.

Kako bi se kvalitet vazduha podigao na viši nivo, Vujović je dodala da ministarstvo radi i na pošumljavanju, te da je tokom prošle godine za sadnju šuma izdvojeno sto miliona dinara, što je oko 150.000 stabala posađenih na 420 hektara. Najavila je da će se sa trendom pošumljavanja nastaviti i naredne godine.

Poručila je da će Ministrarstvo nastaviti da ulaže u ekološke projekte i pozvala sve jedinice lokalnih samouprava da se prijave za konkurse koji kreću već od polovine januara. Kazala je i da će se u narednoj godini nastaviti sa projektima koji se tiču uklanjanja deponija i kultivisanja tih površina.

Prilikom gostovanja na Tanjugu prokomentarisala je i projekat "Jadar" i naglasila da su Rio Tinto dovele vlasti koje su bile na čelu države pre Aleksandra Vučića, te podsetila na tadašnje navode da je to bio projekat budućnosti.

"Sada se dovodi u pitanje da li je projekat dovoljno dobar i da li utiče na životnu sredinu", kazala je Vujović.

Rekla je da su sve procedure transparentne i da javnost ima uvid u "svaki papir" koji se tiče projekta "Jadar".

Dodala je da su "lažni ekolozi" pokazali kako se bore za ekologiju i poručila da ima još dosta vremena do trenutka kada će moći da se govori o konkretnim činjenicama na ovu temu.

"Čekamo da se završe studije, sve što bismo mi rekli unapred apsolutno bi bilo neozbiljno i potpuno laički, sve dok nam kompanija ne prezentuje svoje planove", kazala je Vujovićeva.

Ukoliko bude i najmanjeg negativnog uticaja, kazala je ministarka Vujović, niko u državi neće dozvoliti da se projekat realizuje.

Ministarka Vujović je istakla da svaka kompanija u bilo kojoj privrednoj delatnosti mora da poštuje zakonski okvir Srbije i da dela u skladu sa strategijama zaštite i unapređenja životne sredine.

Komentari (0)

Srbija