Biznis vesti

Potpisani ugovori za izgradnju četiri reciklažna centra: Važan korak zbog otvaranja Klastera 4

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

17:28

Potpisani ugovori za izgradnju četiri reciklažna centra: Važan korak zbog otvaranja Klastera 4
Potpisani ugovori za izgradnju četiri reciklažna centra: Važan korak zbog otvaranja Klastera 4 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će dobiti osam modernih regionalnih reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 30 gradova i opština, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za realizaciju prve faze projekta.

Prva faza podrazumeva izgradnju četiri regionalna centra za upravljanje otpadom i to u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

Ugovore o realizaciji projekta, ministarka je potpisala sa regionalnim direktorom za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateom Kolanđelijem, i predstavnicima javno komunalnih preduzeća koja će upravljati regionalnim centrima.

Ranije danas je sa Ministarstvom finansija potpisan i ugovor o kreditu sa direktorom Francuske agencije za razvoj (AFD) za Evropu, Bliski istok i Aziju Filipom Orlianžom i direktorom EBRD Mateom Kolanđelijem.

EBRD i AFD zajednički ulažu 150 miliona evra u izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji, odnosno po 75 miliona.

Nakon potpisivanja ugovora, ministarka Vujović je izjavila da će početkom sledeće godine Srbija na tenderu moći da bira izvođače radova za prva četiri regionalna centra.

"Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da još brže radimo, jer su benefiti ovakvih projekata višestruki", rekla je ministarka.

Dodala je da su zelene investicije važne za budućnost Srbije, da će se ovakvim projektima poboljšati ekološka slika naše zemlje, popraviti kvalitet života građana kao i da kapitalni projekti tek slede.

Regionalni direktor za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateo Kolanđeli je istakao da vreme za realizaciju ovog projekta nije moglo da bude bolje, jer je usledilo nekoliko dana posle otvaranja poglavlja posvećenog životnoj sredini.

"Veoma sam ponosan što Srbija postiže uspehe na unapređenu zaštite životne sredine i što je ovaj sektor postao prioritet u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana", naglasio je on.

Dodao je da će se realizacijom ovog projekta smanjiti zagađenje zemljišta, sprečiti kontaminacija reka.

Istakao je da je ovo prvi projekat koji se u regionu sprovodi sa Francuskom razvojnom agencijom i naveo da je to prvi u nizu zajedničkih projekata sa Srbijom.

Direktor Francuske agencije za razvoj (AFD) za Evropu, Bliski istok i Aziju Filip Orlianž je naglasio da je ovo važan korak zbog otvaranja klastera četiri, jer slede pregovori Srbije sa Evropskom unijom u toj oblasti.

"Zbog toga je Francuska spremna da pojača podršku institucijama u Srbiji u upravljanu otpadom i prečišnjavanju voda", rekao je on.

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar za Tanjug je istakao da mu je drago što Francuska može da pruži podršku Srbiji u unapređenju upravljanja otpadom.

"Ovim programom će se unaprediti upravljanje otpadom i poboljšanje zaštite životne sredine. U prvoj fazi će oko 900.000 građana, odnosno 13 odsto stanovništva Srbije, koristiti novi sistem za upravljanjem otpadom", istakao je Košar za Tanjug.

Naveo je da će u drugoj fazi biti uključene još neke opštine u okviru Nacionalnog programa za upravljanje otpadom.

"Ovo je deo višegodišnjeg plana Francuske agencije za razvoj da u saradnji sa drugim partnerima podrži Vladu Srbije u postizanju ključnih reformi", rekao je on.

Dodao je da će AFD i u narednim mesecima i godinama nastaviti da pomaže Srbiji i regionu kroz razne finansijske instrumente.

Komentari (0)

Biznis