Društvo

"Najteži je strah šta će se destiti sa vašim detetom": Za neke retke bolesti nema leka, obolelima nada kliničke studije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Dragana Savić

03/01/2022

-

17:52

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od Dišenove mišićne distrofije u Srbiji boluje oko 200 dece, uglavnom dečaka. Radi se o progresivnoj neuromišićnoj bolesti u čijoj osnovi je genetska greška. Prognoze kažu da dečaci između 10. i 12. godine završavaju u kolicima, a da zbog zahvatanja respiratorne i srčane muskulature svoj životni vek završavaju oko 20. godine.

Olga Đuričić je majka jednog od tih dečaka. Za bolest svog sina je saznala 2016. godine. Pošto zvanično odobrenih lekova nema, rešili su da pokušaju sa inovativnim.

"Za njegovo oboljenje ne postoji pravi lek, zapravo nikakav lek u trenutku kada mi saznajemo za dijagnozu. Sledeća stepenica do koje smo došli je moguće učešće u kliničkim studijama koje bi nam dalo neku šansu. Apsolutno nikakvih predrasuda i straha vezano za učestvovanje u kliničkim studijama, zato što je strah od toga šta će se desiti sa detetom, ako ne pokušamo nešto, mnogo veliki", kaže Olga Đuričić.

Već 2017. godine roditelji čija deca boluju od Dišenove mišićne distrofije osnovali su udruženje i počeli aktivno da rade na dovođenju kliničkih studija u Srbiju.

"Odlazili su predstavnici našeg udruženja sa lekarima na kongrese u inostranstvo i onda su bukvalno predstavljali zemlju Srbiju i Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu gde se većina dečaka i leči, kao potencijalno mesto gde bi klinička studija, neka od njih, mogla da se organizuje i sprovede", navela je ona za Euronews Srbija.

Potrebna dozvola Agencije za lekove

Da bi se jedno kliničko ispitivanje sprovelo u Srbiji neophodno je da Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) u skladu sa Zakonom o lekovima izda dozvolu za njegovo sprovođenje.

"Uslov za sprovođenje kliničkog ispitivanja jeste da i Agencia za lekove i Etički odbor Srbije donesu pozitivnu odluku na osnovu procene odgovarajuće dokumentacije koju podnosi sponzor kliničkog ispitivanja ili njegov zakonski zastupnik. Tu dokumentaciju oba ova tela, Agnecija za lekove i Etički odbor Srbije procenjuju istovremeno i nezavisno", navela je Jelena Mitrašinović iz ALIMS-a.

Svaki roditelj treba da dobro prouči dokumentaciju i da donese odluku za svoje dete, kaže Olga, ali dodaje da su njenu utisci za sada pozitivni, jer je učestvovanje u ovoj studiji uspelo da zaustavi znake ozbiljne progresije bolesti.

Euronews TV

"Konkretno, moj sin učestvuje u toj studiji sa još pet dečaka i rezultati su im dobri. Ako sve bude išlo u svim studijskim centrima kako treba, taj lek će možda biti komercijalizovan uskoro i onda će moći i drugi dečaci da ga dobijaju, tako da date mali doprinos, a opet kažem nijednog trenutka zdravlja moga sina nije bilo dovedeno u pitanje. Svi ti lekovi koji se ispituju imaju ono Primum non nocere, znači prvenstveno mu ne smeju naškoditi", rekla je Olga.

U Srbiji se prošle godine sprovodilo oko 300 kliničkih ispitivanja, a uključivala su, osim lekova za retke bolesti, onkološke lekove, one za psihijatrijske bolesti, multiplusklerozu, dijabetes i mnoge druge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija