Društvo

Tokom dana zahlađenje i kiša, u planinskim predelima susnežica i sneg

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2022

-

07:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Hladna vazdušna masa koja je sinoć zahvatila sever i zapad naše zemlje, donela je ovim predelima zahlađenje i mestimične, slabe padavine. Tokom prepodneva kiša će uglavnom padati u Vojvodini i centralnim predelima, a u drugoj polovini dana padavinska zona se premešta dalje ka jugoistoku sa sobom donoseći i zahlađenje.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Upravo je ovo razlog što je ovog jutra relativno toplo bilo u južnim delovima zemlje. U Zaječaru je izmereno čak 11 stepeni, a u ostalim većim gradovima temperatura se kretala oko šestog podeljka", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Maksimalna temperatura danas biće 12 stepeni samo na jugu i jugoistoku, dok će se u ostatku zemlje kretati oko petog podeljka. 

Kako objašnjava, slaba kiša u višim planinskim predelima prelazi u susnežicu i sneg, uz obrazovanje i manji porast visine snežnog pokrivača. Padavine u Vojvodini prestaje sredinom dana, a kasnije dolazi i do razvedravanje, te će Božić u ovim severnim predelima biti suv i sunčan, a južno od Beograda oblačan, sa slabim snegom samo na planinama, navodi Gojković..

Danas duva umeren i povremeno pojačan severozapadni vetar, koji u večernjim satima postepeno slabi. 

"Zadržavanje hladne vazdušne mase iznad naše zemlje uzrokuje da padavine koje nam ciklon sa Mediterana donosi u subotu budu u obliku susnežice i snega i u nižim predelima, uz mogućnost obrazovanja manjeg snežnog pokrivača. Kiša i sneg počinju da padaju već tokom noći između petka i subote i zadržaće se tokom celog dana", navela je Gojković.

Za kraj ove prve novogodišnje nedelje prognozira se slabljenje, ali ne i potpuni prestanak padavina, a već od ponedeljka stiže nam nov sneg i dnevna temperatura oko dva stepena, navodi Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija