Društvo

Kakvo nas vreme očekuje za vikend: U subotu umerene, ali dugotrajne padavine, u nedelju pretežno suvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2022

-

08:15

Kakvo nas vreme očekuje za vikend: U subotu umerene, ali dugotrajne padavine, u nedelju pretežno suvo
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ciklon sa Mediterana tokom noći je Srbiji doneo vlažan i relativno topao vazduh, koji je u kombinaciji sa hladnom vazdušnom masom uzrokovao formiranje kišonosnih oblaka. Oni nam danas donose slabe i umerene, ali dugotrajne padavine, kaže meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Kako je objasnila, oblaci su prvo zahvatili jugozapadne i zapadne predele, a do sredine dana i ostatak Srbije. U južnim i centralnim delovima zemlje biće uglavnom suvo sa mestimičnom slabom kišom, a na severu i zapadu, gde će temperatura biti malo niža, padaće susnežica i sneg.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Zbog dugotrajnih padavina upravo u ovim predelima dolazi do obrazovanja manjeg snežnog pokrivača, a na planinama do povećanja njegove visine. Jutarnja temperatura kretala se oko nule, a tokom dana otopljenja će biti samo na jugu, gde se očekuje i do 7 stepeni", kaže Gojković.

Dodaje da u nedelju sa severozapada pristiže novi hladan front koji će regenerisati već postojeći ciklon iznad Mediterana. Vreme će drugog dana vikenda biti uglavnom suvo, sa slabom kišom i susnežicom samo na jugu zemlje.

"Osim dodatnog zahlađenja, Đenovski ciklon nam u ponedeljak donosi i nešto veću količinu padavina koja će ovaj puta zahvatiti celu Srbiju. Tokom dana kiša će padati samo u Timočkoj krajini gde će temperatura biti oko 6. podeljka, dok će u ostatku zemlje biti hladno sa temperaturom oko nule, te će padavine biti u obliku susnežice i snega. U večernjim satima, sa padom temperature, u istočnim predelima počinje da pada ledena kiša", ističe Gojković.

U utorak dolazi do ponovnog jačanja polja visokog vazdušnog pritiska, ali razvedravanja i prestanka padavina, prema trenutnim prognozama neće biti. Padavinska zona će uglavnom zahvatati centralnu Srbiju, donoseći ovim predelima mešovite padavine.

Komentari (0)

Srbija