Društvo

Popović: Korona dve godine tražila način da dođe do svake osobe, to se događa sada sa omikronom

Komentari

Autor: EUronews Srbija

12/01/2022

-

09:41

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dr Dragoslav Popović, konsultant za javno zdravlje kaže da je korona dve godine tražila način da dođe do svake osobe na planeti i da se to sada dešava sa omikron varijantom virusa.

On je za Euronews Srbija naglasio da u prethodnim talasima epidemije nikada nije bilo ovoliko zaraženih i da virus potvrđuje ono što je Svetska zdravstvena organizacija rekla pre dve godine, a to je da SARS-CoV-2 ima izuzetno veliki pandemijski potencijal.

"Sada se virus širi takvom brzinom da ga je teško zaustaviti. Kada je identifikovana korona rečeno je da se radi o virusu koji se verovatno neće zaustaviti dok svaka osoba ne dođe u kontakt sa njim bilo kroz vakcinu, što je ishod sa manje rizika, ili zaražavanjem što nosi ogroman rizik. To se događa sada", pojasnio je Popović.

Nada se da talas koji je krenuo neće dugo trajati i naglašava da je ovo "najmračniji period pred zoru koja nas očekuje".

Govoreći o zakazanim proslavama srpske Nove godine i najavljenim koncertima on je rekao da nije momenat za relaksaciju i manifestacije koje nose povećan rizik, već da je vreme za ozbiljno premišljanje svega što je urađeno do sada i uvođenje oštrih mera u ovom periodu, da bi se rizici i šteta od omikrona smanjili.

To što je Udruženje pedijatara ukazalo da u SAD ali i evropskim zemaljama značajno raste broj obolelih do 18 godina, da je najviše obolelih i hospitalizovanih u tom uzrastu, on je naveo da se to i očekivalo jer se omikron širi među onima koji do sada nisu zaštićenji bilo vakcinom ili preležanom bolešću.

"Početak škole izuzetno veliki rizik"

"To su mladi i oni najmlađi. Mislim da je ovo saopštenje Udruženja pedijatara dovoljno ozbiljno samo po sebi, ono dolazi pred otvaranje škola i početak drugog polugodišta. Početak škole je izuzetno veliki rizik, dodatno na sve one rizike koji već postoje. Molimo roditelje da se vakcinišu što pre da bi sprečili da virus pređe sa njih na njihovu decu. Moram da dodam da je važno da se vakcinišu i radnici u prosveti", naveo je Popović.

Smatra da Krizni štab treba da donese jasne odluke koje uključuju i početak školske godine i da se dobro proceni situacija.

"Brojevi su takvi da ovo može vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, da probije naše kapacitete ne samo kada se radi o prijemu u primarnu zdravstvenu zaštitu, već i kapacitete koji su vezani za testiranje i dijagnostiku. Ne možemo se osloniti na način kako smo radili do sada. Moramo imati vrlo jasne mere da se što veći broj ljudi koji su zaraženi sada zbrine na neki način", naveo je on.

Ključna stvar je, smatra on, da se apeluje na sve one koji znaju da su zaraženi, koji imaju jasne simptome respiratornih infekcija, da se samoizoluju, da smanje kontakte sa drugim ljudima.

"Krizni štab mora naći način da biznis i privrednici omoguće zaposlenima da se što jednostavnije prebace na sistem rada od kuće, ako je to moguće", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija