Društvo

Dramatičan rast broja zaraženih u Srbiji i ogroman pritisak na kovid ambulante: Da li je omikron već postao dominantan

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

05/01/2022

-

12:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je 1. januara registrovano 1.610 zaraženih virusom korona, da bi se 4. januara broj inficiranih na dnevnom nivou popeo na 5.224 nova slučaja. Lekari kažu da sve ukazuje da je najverovatnije omikron već postao dominantan i da je dao zamah novom talasu epidemije.

Ispred svih kovid ambulanti jutros su ogromni redovi, a zdravstveni radnici kažu da ne pamte takve gužve od početka epidemije. Na pregled i testiranje čeka se i po više sati. Očekuje se da će broj zaraženih ići progresijom kao u Grčkoj, SAD, Francuskoj, Velikoj Britaniji. 

"Sve što ovih dana vidimo, ukazuje da je najverovatnije zadominirao omikron i u Srbiji. Nema drugog objašnjenja. Ništa se ne razlikuje od onog što se dešava u Velikoj Britaniji, SAD, Francuskoj i ostalim zemljama gde je on postao dominantan", kaže za Euronews Srbija dr Vladimir Petrović, direktor Zavoda za javno zdravlje Vojvodine.

O dominaciji omikrona u našoj zemlji čeka se samo potvrda iz laboratorije Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde se radi sekvenciranje virusa.

Petrović ističe da se i u Srbiji može očekivati isti scenario kao u zemljama gde je nova varijanta virusa korona - omikron, postala dominantna. Već se oseća ogroman pritisak na kovid ambulante, a jedino što je pozitivno u celoj priči je uglavnom blaga klinička slika pacijenata.

"Videćemo kako će biti kod nas za nekoliko dana. Ovo su prvi dani bolesti, pacijenti su tek testirani i za sada uglavnom imaju blažu kliničku sliku. Verovatno je broj obolelih i veći, jer zbog blage kliničke slike mnogi se nisu ni javili lekaru", naveo je Petrović.

Euronews Srbija

Prof. Aleksandra Knežević iz Instituta za imunologiju i mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da se trenutno analiziraju novi uzorci, te da će se za nekoliko dana znati koliko se raširio omikron.

"Broj inficiranih na dnevnom nivou ukazuje da je omikron ušao u populacoju i da se širi, što će najverovatnije i ovi rezultati potvrditi", rekla je Knežević za Euronews Srbija.

Plaši veliki broj zaraženih

Podaci koji stižu iz Velike Britanije, Izraela, Francuske, SAD, gde se beleže rekordni brojevi zaraženih, pokazuju da je veliki pritisak na dijagnostičke centre, mesta gde se rade testiranja, ali nemaju veliki pritisak na bolnice i nemaju visoku stopu smrtnosti. Međutim, ogroman broj zaraženih predstavlja problem.

Komandant kovid bolnice "Karaburma" dr Ivo Udovičić rekao je juče za Euronews Srbija da je veliki problem što će ogroman broj ljudi zbog zaražavanja da "ispadne iz sistema".

"Toga se posebno plašimo. Šta će se desiti ako se zarazi 50 odsto zdravstvenih radnika, radnika u elektroprivredi, vojsci, policiji, državnim institucijama... Moramo ih izolovati, a ko će da radi? Nova američka preporuka je da izolacija bude pet dana za asimptomatske pacijente, a simptomatski da budu pet dana u izolaciji i još pet dana samo da nose maske", pojasnio je Udovičić.

Omikron izbegava imunitet

Imunolog Marija Zarić sa Imperial College iz Londona kaže da se omikron duplo brže širi, a da se u poređenju sa delta varijantom 70 puta brže razmnožava u gornjim disajnim putema. Razlog za to je veliki broj mutacija na spajk proteinu.

"Nekoliko studija je pokazalo da Omikron ne inficira ćelije pluća kao prethodne varijante virusa korona. Međutim, ima mogućnost da inficira ćelije gornjih respiratornih puteva u grlu i nosu i tu se brže razmnožava nego u ćelijama duboko u plućima", rekla je Zarić za Euronews Srbija.

Dakle, virus se u većim koncentracijama nalazi u gornjim disajnim putevima, te to objašnjava njegovo brzo širenje. Kijanjem i kašljanjem zaražava se mnogo više ljudi.

Ono što sve plaši je mogućnost da omikrona zaobiđe imunitet nastao prirodno (zaražavanjem) ili vakcinacijom. Postojeće vakcine napravljene su na vuhanskom soju virusa korona.

"Usled mutacija na spajk proteinu, koji se nalazi na površini virusa, antitela ne mogu da prepoznaju izmenjene strukture i neutrališu virus u potpunosti. U osnovi svih vakcina je razvoj antitela koja prepoznaju vuhanski spajk protein. Antitela mogu da prepoznaju one delove spajk proteina koji su ostali neizmenjeni. Zato je važna i buster doza vakcine", istakla je Zarić.

Produženo radno vreme kovid ambulanti

Zbog velikog broja pacijenata mnoge kovid ambulante u Srbiji produžile su radno vreme do 22 sata, a domovi zdravlja pojačavaju i broj zdravstvenih ekipa.

 U Ministarstvu zdravlja kažu da će pratiti stanje na terenu i da će u skladu sa razvojem situacije "blagovremeno reagovati".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija