Društvo

Gužve ispred kovid ambulanti ne jenjavaju, ogroman priliv pacijenata, razboljevaju se i zdravstveni radnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2022

-

10:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Svakodnevno raste broj zaraženih virusom korona. U Srbiji je za 24 sata registrivano skoro 13.000 inficiranih, svaki treći testiran je pozitivan. Ispred kovid ambulanti su velike gužve, a pacijenti na pregled čekaju više sati.

Ministarstvo zdravlja razmatra mogućnost da se na Beogradskom sajmu napravi kovid ambulanta, kako građani ne bi čekali na hladnoći. Najveći broj zaraženih je u Beogradu, za njim sledi Novi Sad.

Za razliku od Beograda gde pacijenti čekaju napolju u Novom Sadu drugačija slika. Ogroman je je pritisak na kovid ambulante, ali su svi pacijenti u čekaonicama. Kako javlja reporter Euronews Srbija gužve su još od sedam sat, kada su počeli sa radom.

Problem u organizaciji posla predstavlja i to što se zdravstveni radnici razboljevaju. Koordinatorka kovid ambulante u Novom Sadu dr Aleksandra Milinković Lacković kaže da je najteži dan bio utorak, kada su pregledali više od 1.000 pacijenata u kovid ambulanti.

"Juče je pregledano 905 pacijenata u kovid ambulanti. Nastavlja se gužva i danas, očekujemo i danas toliko pacijenata. Od pacijenata koji su testirani kod nas njih više od 350 je bilo pozitivno, s tim što dolaze pacijenti koji donesu pozitivan nalaz iz privatne laboratorije. Dakle, taj broj je mnogo veći", rekla je Lacković za Euronews Srbija.

Gužve odmah posle Nove godine

Velike gužve krenule su, kako kaže, odmah nakon Nove godine. Već 3. januara su kovid ambulante bile pune, jer se nova varijanta virusa - omikron brzo širi. Najviše ima mladih između 20 i 40 godina i to su uglavnom  nevakcinisani.

Dom zdravlja u Novom Sadu objavio je saopštenje u kome poziva građane da se ne javljaju prvi dan čim se pojave simptom , već da dođu kasnije.

"To smo uradili jer se često dešava da pacijenti dođu prvi dan pa rezultat bude lažno negativan. Isti taj pacijent u roku od nedelju dana dođe dva ili tri puta. Zbog toga smo dali preporuku da dođu treći, četvrti dan bolesti. Naravno, ukoliko nije teška klinička slika", pojasnila je ona.

Milinković Lacković navodi da za sada mogu da izdrže ovakav priliv pacijenata, ali da je sve teže jer se i zdravstveni radnici razboljevaju.

"Videćemo kako će biti narednih nedelju dana, jer je omikron vrlo zarazan", navela je doktorka i dodala da je omikron dominantan i u Vojvodini.

Upitana da li se razmatra opcija kao u Beogradu da se Sajam pretvori u kovid ambulantu, ona je rekla da se u Novom Sadu o tome još ne razmišlja, ali ne isključuje tu mogućnost ukoliko se nastavi trend rasta zaraženih.

Programi uz mere

Novi Sad danas zvanično postaje Evropska prestonica kulture, ali program će biti redukovan. Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, koja je nosilac programa, dala je preporuku ugostiteljskim objektima da 60 odsto njihovog  programa bude odložen. Da li će poslušati njihove preporuke u Fondaciji kažu da oni na to ne mogu da utiču.

Programi koji su oni (Fondacija) organizovali u Bulevaru Mihaila Pupina  i na zatvorenom, ostaju kako je planirano. Navode da su kapaciteti u zatvorenim prostorima smanjeni za 50 odsto, da su obavezne maske, da će biti onavezan zeleni sertifikat, negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati i PCR test ne stariji od 72 sata. Postavili i dva piunkta za besplatnbo testiranje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija