Društvo

Teško povređen skijaš na Kopaoniku, helikopterom MUP-a prevezen u Klinički centar Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2022

-

16:50

Euronews Srbija • GSS

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac srednjih godina zadobio je danas teške povrede glave na ski stazi Krčmar na Kopaoniku, saopštila je Gorska služba spasavanja (GSS).

U akciji je učestvovalo pet vozila spasilačke službe a muškarac je uspešno prebačen u Klinički centar Srbije.

Kako se navodi, u spasavanju je korišćena usluga hitnog medicinskog transporta helikopterom, koja je od ove godine dostupna na Kopaoniku zahvaljujući nedavno potpisanom Sporazumu o saradnji između helikopterske jedinice MUP-a, Skijališta Srbije i Gorske službe spasavanja.

Akcija spasavanja završena je za nešto manje od tri sata. 

"Od početka saradnje sa helikopterskom jedinicom MUP-a 27 spasilaca Gorske službe spasavanja završilo je orjentaciju u radu sa helikopterom", poručili su iz GSS.

Inače, u skladu sa dogovorom MUP-a i Skijališta Srbije, od ove sezone na Kopaoniku dežura helikopter za evakuaciju i spasavanje povređenih skijaša, što je praksa u svim svetskim skijaškim centrima.

Tokom novogodišnjih praznika pripadnici Helikopterske Jedinice MUP-a i GSS uvežbavali su procedure evakuacije povređenih skijaša na prostoru Ski-centra Kopaonik.

"Helio spasavanje je zahtevna tehnička aktivnost koja iziskuje konstantno uvežbavanje procedura i trening svih učesnika radi održavanja visokog nivoa spremnosti", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija