Društvo

U Mišoviću na bolničkom lečenju 26 dece, najčešći pacijenti bebe od nekoliko meseci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

20:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Dečjoj klinici KBC "Dragiša Mišović" povećao se broj pacijenata na bolničkom lečenju i trenutno je zbog kovida 19 zbrinuto 26 dece, kaže načelnica te zdravstvene ustanove dr Olivera Ostojić i dodaje da je povećan i broj ambulantnih pregleda.

Ona je za Euronews Srbija pojasnila da je krajem prošle godine, kao i 1. i 2. januara bilo na bolničkom lečenju četvoro ili petoro dece, a da su pre nekoliko dana imali 32 -33 dece na odeljenju.

"Povećao se broj bolnički lečenih pacijenata. Naravno da se povećao broj i ambulantnih pregleda u našoj bolnici, kao i u domovima zdravlja u kovid pedijatrijskim ambulantama", navela je ona.

Za razliku od prethodnih talasa sada su na bolničkom lečenju uglavnom mlađa deca - bebe od nekoliko meseci, godinu ili godinu i po dana. Mnogo je manje dece školskog uzrasta.

"Klinička slika se ne razlikuje mnogo od prethodnih talasa. Ova manja deca imaju po par dana visoke temperature, neko digestivne, neko respiratorne tegobe. U svakom slučaju to su deca koja zahtevaju laboratorijsku obradu i terapiju u bolničkim uslovima", pojasnila je doktorka.

Ostojić navodi da se kod odrasle dece uglavnom javljaju tegobe u gornjim respiratornim putevima, da su ređe upale pluća u odnosu na prethodni talas.

Da su deca u posebnom riziku u ovom talasu, kako kaže, znalo se čim se omikron pojavio i postao dominantan u Južnoafričkoj Republici, jer je deca činila 20 odsto pacijenata na bolničkom lečenju.

"Više od polovine roditelja dece koja su zbrinuta kod nas su vakcinisani. I oni su zaraženi imaju blage simptome – temperature, bolove u grlu, curenje iz nosa, ali to nisu simptomi tako snažni", rekla je ona.

Dodaje da se mala deca od omikrona jedino mogu zaštiti sigurnim okruženjem, a to je vakcinacija roditelja i obezbeđivanjem epidemiološki čistog okruženja.

"To nije samo vakcinacija, ona jeste na prvom mestu, ali treba voditi računa i primenjivati one mere o kojima pričamo dugo, a to su maske, lična higijena, distanca. Sada u ovom trenutku ta mlađa dece su najugroženija", rekla je Ostojić.

Posebno zaštititi decu do četiri godine

Zbog povećanja broja zaražene dece, ali i iskustva SAD, kao i pojedinih evropskih zemalja gde raste broj mališana na bolničkom lečenju Udruženje pedijatara Srbije apelovalo je na roditelje da se kompletno vakcinišu, prime buster dozu, jer samo na taj način mogu stvoriti sigurno okruženje za svoju decu.

Predsednik Udruženja prof. Georgios Konstantinidis kaže da se sa omikronom češće zaražavaju deca, ali da je ozbiljna i teška klinička slika kod njih i dalje značajno ređa nego kod odraslih. Posebno je istakao da treba obratiti pažnju da se zaštite deca do četiri godine.

"U SAD je značajno povećan broj dece na bolničkom lečenju uzrasta do četiri godine. Imaju duplo više hospitalizovanih u odnosu na pre mesec dana, a tri puta više nego prošle godine. U drugim grupama nije uočen, za sada, tako veliki broj na bolničkom lečenju. U nekim zemljama zapadne Evrope je uočen blagi porast multisistemskog inflamatornog odgovora. Međutim, precizne statistike još nema", rekao je on nedavno za Euronews Srbija.

Multisistemski inflamatorni odgovor se javlja dve do šest nedelja posle kovid infekcije koja nekada može da bude i asimptomatska. Može da dovede do teške kliničke slike kod dece, te stoga lekari kažu da treba biti oprezan.

"Treba da upozorimo, imajući u vidu činjenicu da su ovo podaci iz zemalja gde je obuhvat vakcinacijom odraslih veliki. Kod nas je obuhvat vakcinacijom roditelja dece do četiri godine najmanji. Ta deca nemaju drugu zaštitu osim da budu u sigurnom okruženju. Zbog toga smo apelovali da se roditelji vakcinišu buster dozom, da se vakcinišu deca starija od 12 godina - naveo je on.

U septembru imali deltu, sada omikron

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica dr Biljana Jeremić kaže da beleže veliki porast broja zaraženih i da u ambulantama sada imaju gužve kao što su bile u najvećem piku sa delta sojem, tokom septembra i oktobra.

"Simptomi su kod dece blagi kao i do sada, ali je povećan broj pacijenata. U odnosu na novembar gde smo imali pad broja zaraženih, već krajem decembra i početak januara krenuo je talas sa velikim brojem pozitivne dece. Nismo očekivali da će krajem decembra da krene, mislili smo da će to biti polovinom januara", navela je Jeremić nedavno za Euronews Srbija.

Interesantno, sve je više dece kod kojih se javljaju reinfekcije. BIli su zaraženi u septembru i oktobru, a sada su ponovo pozitivni. Jeremić navodi da je zbog značajnog broja reinfekcija kontaktirala epidemiologe u Institutu Batut, ali da je dobila objašnjenje da je zaraza u septembru i oktobru bila sa delta sojem, a da je sada sigurno omikron.

Komentari (0)

Srbija