Društvo

Gojković: Đokovićev test na koronu apsolutno validan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

17:28

Gojković: Đokovićev test na koronu apsolutno validan
Gojković: Đokovićev test na koronu apsolutno validan - Copyright Tanjug AP/Michael Probst, Mark Baker, Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Dokument o tome da je bio kovid pozitivan koji je Novak Đoković predočio australijskim vlastima je apsolutno validan i izdat od medicinske ustanove u Srbiji, rekao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković odgovarajući nakon sednice Kriznog štaba na novinarska pitanja povodom spekulacija o validnosti medicinske dokumentacije koju je Đoković dostavio australijskim vlastima.

On je o dokumentaciji govorio, kako je naveo, uz mogućnost da budem krivično gonjen od strane Novaka Đokovića jer je "sva zdravstvena dokumentacija koju neko ima je njegovo lično vlasništvo, a svako objavljivanje zdravstvenih dokumenata bez znanja građana je krivično delo".

Na pitanje novinara o neslaganjima u datumima testiranja i izdavanja dokumenta, Gojković je potvrdio da je dokument "apsolutno tačan". 

Na konstataciju da Ðoković tvrdi da je rezultat testiranja dobio tek sledećeg dana, Gojković je odgovorio da je to pitanje za samog Ðokovića, kada je on video mejl.

"Dokument koji ima je validan, prosleđen nakon očitavanja na njegovu adresu, u toku tog dana, u kasnim večernjim satima. Šta je Ðoković posle toga radio, ne mogu da komentarišem, to je pitanje za njega i za rad državnih organa", objasnio je on.

Na pitanje da li će Đoković snositi neke sankcije zbog kršenja izolacije dok je bio zaražen kovidom 19, Gojković je naveo da za to nisu predviđene sankcije.

"Mogao je da bude samo vraćen u samoizolaciju tada, ali sada nemamo način da ga sankcionišemo. Samo u vanrednom stanju takva osoba može da bude kažnjena, ali trenutno nije vanredno stanje i nemamo aktivne mehanizame da nekog lišimo slobode", naveo je Gojković.

Na pitanje da li bi želeo da se Đoković vakciniše i kakvu poruku šalje sugrađanima svojim stavoom, Gojković je ponovio da je i on sam i svi oko njega cepljen.


"To je tekovina 20. veka, neko to prihvata, neko ne,  a to je njihovo pravo. Veoma mi je žao što se Novak nije vakcinisao, ali poštujem njegovu odluku iako se apsolutno s njim ne slažem", rekao je Gojković.

On je podsetio da nijedna država u svetu nije donela odluku da se svi građani vakcinišu.

"Moramo poštovati slobodu mišljenja iako se sa tim ne slažem. Kao lekar znam kako je korisna vakcina. Zatrpani smo informacijama, ali i dezinfromacijama", rekao je.

Komentari (0)

Srbija