Društvo

Mame su zakon: Usvojene važne izmene, imamo i amandmane

Komentari

Autor: Fonet

04/06/2021

-

14:28

Mame su zakon: Usvojene važne izmene, imamo i amandmane
Mame su zakon: Usvojene važne izmene, imamo i amandmane - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje "Mame su zakon" pozdravilo je usvajanje izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, ukazujući da su neke od izmena nastale kao predmet pregovora tog udruženja sa vladom.

Očekuje se, kako se navodi u saopštenju, da predlog izmena zakona uskoro uđe u skupštinsku proceduru sa očekivanim stupanjem na snagu 1. jula ove godine.

Udruženje ističe da su u ovom trenutku izvesne sledeće izmene: ukidanje odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete, minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva sa posla (do navršenih tri meseca od rođenja deteta).

Pored toga, izmene se odnose i na podizanje maksimalne isplate naknade sa tri na pet prosečnih zarada i da će prava poljoprivrednih osiguranica biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje.

Udruženje "Mame su zakon" najavljuje i amandmane koje će uputiti poslanicima kako bi se u zakonu našao i garantovani minimalac za sve one koji tokom perioda nege deteta ostvaruju naknade manje od ovog iznosa.

Tražiće i smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12, izjednačavanje prava preduzetnica sa drugim porodiljama.

Bebac: Velika i važna stvar

Roditeljski portal Bebac saopštio je danas da pozdravlja prve izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje će ispraviti nepravdu učinjenu većem broju roditelja u Srbiji.

"Od početka primene izmenjenog Zakona više nijedna mama u Srbiji neće dobiti naknadu manju od minimuma, što je velika i važna stvar, posebno za majke koje su se ostvarile u ulozi roditelja iz radnog odnosa, a nisu imale 18 meseci vezanog radnog staža", piše u saopštenju upućenom predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić povodom usvajanja predloga izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Portal Bebac i dalje smatra da je period od 18 meseci dugačak i suprotan Konvenciji o zaštiti materinstva i očekuje da se u novim promenama i ova stavka izmeni i da se obračunski period skrati na 12 meseci, kako je i bilo u prethodnom zakonskom rešenju.

Kako se navodi, izmene Zakona će ispraviti veliku nepravdu prema roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i mamama koje su poljoprivredne osiguranice, a Zakonom su bile diskriminisane.

"Posebno pozdravljamo i to što ste imali sluha za problem žena koje zarađuju više od tri prosečne zarade, pa će nove izmene Zakona vratiti gornji limit na pet prosečnih plata, umesto sadašnje
tri, o čemu smo razgovarali i na poslednjem zajedničkom sastanku u aprilu ove godine", navodi se u saopštenju.

Roditeljski portal Bebac navodi da ima čvrsto obećanje Ane Brnabić da će se u narednom periodu pronaći rešenje za mame preduzetnice, posebno uzevši u obzir to da je Vlada usmerena na podsticanje preduzetništva.

"Mame preduzetnice su neopravdano svrstane u kategoriju žena koje imaju pravo na ostale naknade po osnovu rođenja deteta, a ne na naknadu svoje zarade, čime su stavljene u lošiji položaju u odnosu na mame koje su u radnom odnosu", dodaje se u saopštenju.

Portal očekuje da u nastavku saradnje i dijaloga sa Anom Brnabić budu rešena i ostala pitanja roditelja, pre svega pitanje velikog kašnjenja naknada zarada na trudničkom bolovanju. 

Komentari (0)

Srbija