Aktuelno

Kisić Tepavčević o vakcinaciji dece od 12 do 15 godina: Očekujem odobrenje u narednim nedeljama

Komentari

Autor: T.S./Euronews

31/05/2021

-

15:43

Kisić Tepavčević o vakcinaciji dece od 12 do 15 godina: Očekujem odobrenje u narednim nedeljama
Kisić Tepavčević o vakcinaciji dece od 12 do 15 godina: Očekujem odobrenje u narednim nedeljama - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčevać otkrila je kada možemo da očekujemo dozvolu za vakcinaciju dece u Srbiji.

"Trenutno je Fajzerova vakcina preporučena od 16 godina u Srbiji, a u narednih nekoliko nedelja se očekuje odobrenje upotrebe vakcine u starosnoj grupi od 12 do 15 godina", rekla je ona.

Naglasila je da i ukoliko dođe do odobrenja vakcinacije te starosne grupe, deca bi isključivo mogla da prime Fajzerovu vakcinu.

Kako je pojasnila, ispitivanja vakcine se uvek prvo rade na populaciji punoletnih zdravih osoba i zato je na samom početku na uputstvu kovid vakcina pisalo da nije preporučeno maloletnicima i trudnicama.

"Kada se vakcina pokazala efikasnom u ovoj uzrasnoj grupi (punoletnih), ubrzo su počela i dalja ispitivanja Fajzerove vakcine", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Tanjug AP/Matt Slocum

 

Podsetimo, Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je upotrebu Fajzerove vakcine kod dece urasta od 12 godina, u petak 28. maja. 

Pored Evropske unije, istu odluku su donele: Kanada, Sjedinjene Američke Države i Japan.

Rezultati ispitivanja Fajzerove vakcine kod ove strarosne grupe pokazali su efikasnost od 100 odsto, a testiranja kod mlađih uzrasnih grupa i dalje traju.

Ni u jednom slučaju nisu prijavljeni neželjeni efekti.

Fajzer i Biotenk svoju vakcinu testiraju u tri različite kategorije: u prvoj grupi su deca od šest meseci do dve godine, zatim od dve do pet godina i od pet do 11 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija