Društvo

Kada izolacija za zaražene traje sedam dana, a u kojim situacijama ostajete 10 dana u kući

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

17/01/2022

-

12:01

Kada izolacija za zaražene traje sedam dana, a u kojim situacijama ostajete 10 dana u kući
Kada izolacija za zaražene traje sedam dana, a u kojim situacijama ostajete 10 dana u kući - Copyright TANJUG / KC NIS, Dragan Kujundžić, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Karantin za zaražene virusom korona skraćen je u Srbiji sa 14 na sedam, odnosno deset dana. A šta to zapravo znači? Izolacija se može prekinuti nakon sedam dana, ali ukoliko se uradi PCR test i on bude negativan. Testiranje se radi o trošku države. Za one koji ne žele da se testiraju, izolacija traje deset dana.

To je za Euronews Srbija potvrdila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, koja je i član Kriznog štaba.

Isto važi i za osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranim. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je 6. januara da se skraćuje izolacija za bliske kontakte sa 14 na 10 dana, a da se karantin može prekinuti sedmog dana ukoliko se uradi PCR test i on bude negativan. Mnoge evropske zemlje skratile su izolaciju za zaražene, jer se suočavaju sa ogromnim brojem inficiranih pacijenata novom varijantom virusa korona - omikron, koji je praćen blažom kliničkom slikom.

"Jedinstveno smo na sednici Kriznog štaba usvojili skraćenje vremena samoizolacije za zaražene na sedam dana. S tim da oni koji su bili sedam dana u izolaciji moraju da urade PCR test da bi mogli da nastave posao. Ostali mogu i bez testiranja posle deset dana da se vrate na posao", pojasnio je prof. Branislav Tiodorović za RTS nakon sednice Kriznog štaba.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Smanjene su cene PCR testa i brzog antigenskog testa. Cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, dok je cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara. Novi cenovnik za testiranje važi već od 15. januara.

Karantin za kontakte

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“ 6.januara skratio je trajanje karantina u kućnim uslоvimа zа bliskе kоntаktе zaraženih virusom korona sa 14 nа 10 dаnа. Nакоn istеkа 10 dаnа, ukоliко u tоm pеriоdu niје dоšlо dо pојаvе simptоmа i znаkоvа bоlеsti, kаrаntin sе prеkidа bеz tеstirаnjа.

Kаrаntin sе mоžе prеkinuti nаkоn sеdmоg dаnа uz nеgаtivаn rеzultаt PCR tеstа urаđеnоg о sоpstvеnоm trоšкu. Uzоrаk zа PCR tеst sе mоžе uzеti nајrаniје šеstоg dаnа оd pоčеtkа kаrаntinа.

Svi kоntаkti kојimа је prоpisаnа mеrа kаrаntinа u obavezi su da 14 dana nose maske uvеk kаda su u zаtvоrеnоm prоstоru sа drugim оsоbаmа, kао i nа оtvоrеnоm ukоliко sе nе mоžе оdržаvаti оdstојаnjе оd nајmаnjе dvа mеtrа. Od mеrа karаntinа nаkоn blisкоg kоntаktа izuzеtе su svе оsоbе kоје su primile drugu, odnosno treću dozu vakcine ili imaju dоkаz о prеlеžаnој zаrаznој bоlеsti.

Iskustva drugih zemalja

Mnoge zemlje već su se suočile sa ogromnim problemom što se tiče radne snage, jer je omikron iz "stroja” izbacio za kratko vreme veliki broj radno sposobnog stanovništva od 20 do 55 godina. Zbog toga su još krajem prošle godine počeli da skraćuju period izolacije za zaražene.

Amerika je skratila period izolacije za zaražene na pet dana, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je ažurirao svoje smernice 27. decembra 2021. godine i preporučio da izolacija traje pet dana, a da je obavezno nošenje maski još pet dana u prisustvu drugih ljudi.

AP Photo/Darko Bandic; Matt Dunham; Pixabay

 

Takođe, u decembru je i Velika Britanija promenila pravila o samoizolaciji i skratila karantin sa deset na sedam dana, pod uslovom da imaju negativan test. U Francuskoj i Japanu na snazi je desetodnevna izolacija za zaražene. Od zemalja u region Crna Gora je 10. januara skratila karantin sa deset na sedam dana za zaražene.

Svoje odluke zemlje pravdaju studijama koje pokazuju da su inficirane osobe najzaraznije dva dana pre pojave simptoma i tri dana nakon pojave prvih znakova bolesti.

Situacija u Srbiji

Srbija već nekoliko dana obara neslavne rekorde i beleži petocifrene brojeve zaraženih. Ogroman je pritisak na kovid ambulante gde se radi prva trijaža - testiranje, laboratorija, pregled kod lekara.

Ono što posebno brine je što se zaražavaju i zdravstveni radnici, te je u Vojvodini zaraženo oko osam odsto, dok je u ostatku Srbije inficirano skoro 10 odsto zdravstvenih radnika. Nadležni kažu da to, za sada, ne utiče na proces rada.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

U našoj zemlji na snazi su mere obaveznog nošenja maske u zatvorenom, dozvoljeno je okupljanje do 500 ljudi, kovid propusnice posle 20 sati u ugodstiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama. Na sednici Kriznog štaba održanoj u petak, na preporuku NITAG-a skraćen je period za buster dozu, te se treća doza vakcine prima tri meseca nakon druge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija