Društvo

Dr Sofronić Milosavljević: Veliki broj građana imunizovan, još je rano govoriti o kraju pandemije

Komentari

Autor: RTS

22/01/2022

-

10:47

Dr Sofronić Milosavljević: Veliki broj građana imunizovan, još je rano govoriti o kraju pandemije
Dr Sofronić Milosavljević: Veliki broj građana imunizovan, još je rano govoriti o kraju pandemije - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin; Eraldo Peres; Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih nedelju dana zvanično je registrovano više od 105.000 novozaraženih. Taj broj je, međutim, sigurno mnogo veći, budući da mnogi nose virus, a da to i ne znaju, ili nisu otišli na testiranje. Još je rano govoriti o kraju pandemije na proleće, u ovom trenutku borba još traje, rekla je imunolog Ljiljana Sofronić Milosavljević.

Brojke pokazuje da je visok procenat populacije imunizovan bilo putem infekcije bilo putem vakcina. Različite zemlje zauzimaju različite mere. Stav naših stručnjaka je da vakcinaciju treba produžiti kako bi klinička slika bila što blaža. Iako omikron soj daje blažu kliničku sliku povećava se i broj hospitalizovanih i broj umrlih a nevakcinisani i hronični bolesnici su najugroženiji, tako da je veoma važno da se što veći broj ljudi vakciniše.

"Još je rano govoriti o kraju pandemije na proleće, optimista sam ali u ovom trenutku se još borimo. Istraživanja treba da nam pokažu gde smo i kako nastaviti dalje", objašnjava za RTS dr Sofronić Milosavljević.

Od ponedeljka se đaci u celoj zemlji vraćaju u školske klupe. Pored koronavirusa, u Srbiji je u cirkulaciji i virus gripa, miks ova dva virusa, ali i druge respiratorne infekcije.  

"Ne želim da se konfrontiram sa stavom najvišeg tela ali je ovo medalja sa dve strane. Za decu je socijalizacija važna ali mislim da bi produžetak od dve nedelje raspusta svakako doprineo boljoj situaciji posebno zbog kontakta dece sa onima koji su najugroženiji a to su bake i deke", rekla je profesorka Sofronić Milosavljević.

Studija Instituta za primenu nuklearne energije na kojoj radi i profesorka Sofronić Milosavljević treba da da odgovor na pitanje koliko su vakcine efikasne.

"Studija je nacionalna i populaciona i vodi je Medicinski fakultet u Beogradu. Povezana je tesno sa onim što se radi u Evropi. Epidemiolozi su jasno definisli da ispitanici mogu biti stariji od 18 godina iz svih delova Srbije. Studija obuhvata i one koji se prvi put vakcinišu i one koji se vakcinišu treći put da bi se uporedilo koliko 'pamćenje' imunog odgovora traje", rekla je profesorka Sofronić Milosavljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija