Društvo

Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Pretnje po bezbednost predsednika Vučića treba shvatiti ozbiljno

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2022

-

11:56

Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Pretnje po bezbednost predsednika Vučića treba shvatiti ozbiljno
Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Pretnje po bezbednost predsednika Vučića treba shvatiti ozbiljno - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas da se informacije o ugroženosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića shvate ozbiljno i da se uz odgovarajući stepen njegove zaštite, neizostavno pojača stepen zaštite i najvišim funkcionerima u okviru javnotužilačke organizacije, Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

UST navodi da pruža punu podršku MUP i BIA od njih očekuje da u međunarodnoj saradnji sa Evropolom (EUROPOL) i drugim službama bezbednosti, preventivno deluju i spreče izvršenje krivičnih dela usmerenih protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, kako bi u potpunosti zaštitile građane i državu od aktivnosti organizovanog kriminala.

UST ukazuje da je Tužilaštvo za organizovani kriminal u koordiniranoj akciji sa MUP i BIA, tokom prethodne godine zadalo ozbiljan udarac organizovanom kriminalu i razbilo strukturu jednog klana na teritoriji Srbije (Belivuk-Miljković), ali podseća da su lica označena kao organizatori kriminalne grupe izbegla hapšenje u susednoj državi i da se nalaze u bekstvu.

Zbog toga, kako navode iz UST, postoji opravdana bojazan da bi oni delovanje grupe mogli usmeriti ka političkim subjektima, kao i vrhu javnotužilačke organizacije i resora državne i javne bezbednosti Srbije, pa poziva da se informacije o ugroženosti predsednika Srbije shvate ozbiljno, te da se uz odgovarajući stepen njegove zaštite, neizostavno pojača stepen zaštite i najvišim funkcionerima u okviru javnotužilačke organizacije, MUP i BIA.

Funkcioneri SNS osudili planove za atentat,podrzali Vučića

Funkcioneri SNS danas su u odvojenim izjavama osudili zverske planova da se izvrši atentat na predsednika Aleksandra Vučića i, dajući mu punu podršku u borbi protiv organizovanog kriminala, istakli očekivanja da će nadležne institucije reagovati energično. Član Predsedništva SNS Dragan Stevanović podsetio je da predaja nije opcija i da je većinska Srbija uz predsednika Aleksandra Vučića.

"Danas predsedniče možemo da pozovemo institucije da štite Vas, da štite ustavni poredak, da obezbede sigurnost građanima, jer ste upravo svojom politikom i posvećenim radom te institucije podigli i ponovo uspostavili", naveo je on.

Istakao je da većinska Srbija očekuje da institucije reaguju energično i adekvatno.

"Da zmiju udarimo u glavu i do kraja. Živela Srbija..." , poručio je Stevanović.

Članica Glavnog odbora SNS Sonja Božović ocenila je da je zbog namere predsednika Aleksandra Vučića da se suprotstavi organizovanom kriminalu i od Srbije načini bezbednu i stabilnu zemlju, i on sam postao meta mafije.

"Verujem da će nadležni državni organi uraditi sve što je potrebno kako bi zaštitili bezbednost predsednika Vučića. Svaki napad i pretnja upućena njemu, pretnja su prosperitetu, stabilnosti i jačanju Republike Srbije", poručila je ona.

Član Glavnog odbora SNS i narodni poslanik Aleksandar Mirković ocenio je da su zverskim planom da izvrše atentat na Vučića "monstrumi još jednom pokušali da zastraše Srbiju".

"Neće im proći. Srbija i svi njeni građani pružaju podršku čoveku koji je jedini imao hrabrosti da se suprotstavi organizovanom kriminalu u našoj zemlji, da stane na put raznim Zvicerima i kriminalnim klanovima, to je upravo ono što oni ne mogu Aleksandru Vučiću da oproste", naveo je Mirković.

Vulin: Planirali ubistvo Vučića

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je sinoć da je kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, jedan od vođa "kavačkog klana", planirala ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Pripadnici MUP i BIA, zajedno sa predstavnicima Europola i partnerskih službi od kojih smo informaciju dobili, pokrenuli su opsežnu akciju utvrđivanja identiteta svih pripadnika ove zločinačke organizacije, koja za cilj ima ubistvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je pored ostalog Vulin.

Ovo strukovno udruženje konstatuje da su prakse drugih zemalja pokazale da otvoreni sukob države sa organizovanim kriminalom za nužnu posledicu ima ugrožavanje života i tela nosilaca te borbe ispred državnih organa, te da kriminalne strukture ne prezaju od akcija usmerenih prema državnim organima i visokim funkcionerima koji su označeni kao "smetnja u sprovođenju kriminalnih aktivnosti".

Zbog toga se, naglašava UST, informacije o aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa usmerenim ka pripremi krivičnih dela protiv visokih državnih funkcionera, naročito kada dolaze od organizacije poput EUROPOL-a, moraju tretirati kao krajnje ozbiljne.

Komentari (0)

Srbija