Politika

Reakcije na vest o planiranom atentatu na Vučića: "Velika opomena i signal svim institucijama"

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

21/01/2022

-

22:46

Reakcije na vest o planiranom atentatu na Vučića: "Velika opomena i signal svim institucijama"
Reakcije na vest o planiranom atentatu na Vučića: "Velika opomena i signal svim institucijama" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici vlade Srbije, članovi Srpske napredne stranke i političari u regionu reagovali su povodom današnje objave da organizovana kriminalna grupa, čiji je organizator, kako je naveo ministar unutrašnjih poslova Aleksadanr Vulin, Radoje Zvicer, planira ubistvo predsednika Aleksandra Vučića.

Informaciju o planiranju atentata na Vučića javnosti je saopštio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

"Nakon što smo posredstvom Evropola, koristeći službene, zvanične vidove komunikacije između policija, 14. januara dobili informaciju pod oznakom hitno, od pripadnika policije jedne zemlje članice Evropske unije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je zvanično obavešteno o postojanju operativnih informacija o postojanju organizovane kriminalne grupe sačinjene od državljana različitih zemalja, koja za cilj ima ubistvo, atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Vulin.

Stefanović: "Kobre će preduzeti sve da spreče ugrožavanje Vučića

Informacije o planu da se izvede atentat na predsednika Aleksandra Vučića veoma su ozbiljne i Srbija ih je dobila od jedne od država članica Evropske unije koja ima osnov za posedovanje takvih saznanja, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

"Jasno je da bezbednost predsednika Republike nikada nije naivna stvar, te pogotovu sada ne mogu da razumem one koji, iako ne poseduju nijednu od ovih informacija, sa nipodaštavanjem govore o njima, ne razumevajući, da ne kažem nešto teže, koliko je ozbiljna pretnja po život Aleksandra Vučića", rekao je Stefanović.
 
On je uverio javnost da će vojne službe bezbednosti i specijalna jedinica "Kobre" preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti da spreče bilo kakvo ugrožavanje predsednika Vučića.

"Sve radnje koje preduzimaju državni organi na zaštiti bezbednosti i života predsednika sprovode ciljano i na najvišem profesionalnom nivou. Sasvim sam siguran da imaju dovoljno znanja i sposobnosti i da se radi o vrhunskim obaveštajcima i specijalcima", poručio je Stefanović.

Vesić: Državni organi da reaguju na dokaze o pripremi atentata

Član Predsedništva SNS Goran Vesić pozvao je državne organe da odmah reaguju na dokaze koje je Republici Srbiji dostavio Europol da vođa kriminalnog klana Radoje Zvicer priprema atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Kriminalci, ali i oni koji su naručili atentat ubistvom Vučića žele da zaustave dalji napredak Srbije. Aleksandar Vučić je simbol rasta i uspeha Srbije kao i borbe protov organizovanog kriminala pa kriminalci njegovim ubistvom žele da ubiju našu zemlju. Kao neko ko je svedok kako je medijski, a potom i organizaciono pripremano ubistvo premijera Ðinđića 2003. godine pozivam državne organe da ove pretnje shvate krajnje ozbiljno, da reaguju i zaštite predsednika", napisao je Vesić na Fejsbuku. 

Gojković: Čitavo društvo da podrži predsednika

Potpredsednica vlade i ministarke kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je večeras da informacije koje je MUP dobio posredstvom Evropola o planovima i pripremama atentata na predsednika Aleksandra Vučića predstavljaju ozbiljno i zabrinjavajuće upozorenje o ugrožavanju bezbednosti predsednika, koji je, kako kaže, postao glavna meta kriminalnih grupa kojima stoji na putu ostvaranja prljavih poslova.

Gojković u pisanoj izjavi navodi da je bilo jasno da je Vučić, kada je pokrenuo beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala, pokazujući odlučnost da se obračuna sa tom pošasti, stvorio opasne neprijatelje koji ne prezaju ni od nasilnog scenarija u pokušaju da ostvare svoje interese, izazovu destabilizaciju i stvore plodno tlo za bezakonje.

"Uverena sam da je i predsednik, kada je objavio rat mafiji, bio svestan da to sa sobom nosi veliku opasnost, ali je i pored toga pokazao hrabrost, snagu i odlučnost da istraje na tom putu, svestan da samo ako se ovo zlo zaustavi, Srbija ima šansu da dalje napreduje i razvija se", navela je Gojković.

Ona je pozvala sve nadležne institucije na potpunu posvećenost i angažovanje na rasvetljavanju činjenica, navodeći da veruje u profesionalnost i opredeljenost bezbednosnih službi da osujete takve namere i obezbede sigurnost i bezbednost predsednika, a time zaštite i državni poredak i spreče destabilizaciju zemlje.

"Ovo je presudan i važan trenutak u kojem bi čitavo društvo trebalo jedinstveno da podrži predsednika Srbije i zauzme odlučan stav da za mafiju u našoj zemlji nema mesta", zaključila je Gojković.

Malović: Svima je jasno kome je u interesu da Vučić bude likvidiran

Članica Predsedništva i šefica Informativne službe Srpske napredne stranke Vladanka Malović je poručila da je "uverena da će srpske bezbednosne službe učiniti sve da sačuvaju život predsednika, pozivam naš narod na apsolutno jedinstvo i pribranost".

Pna je pozvala građane "na apsolutno jedinstvo i pribranost".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vladanka (@vladankamalovic)

"Predsednik Vučić i članovi njegove porodice postali su meta kada je svima postalo jasno da je njegova borba protiv svakog oblika kriminala, a posebno protiv najvećih i najmonstruoznijih kriminalnih grupa, neprikosnovena, i da će pre dati svoj život nego što će dozvoliti da Srbijom vlada kriminalni ološ i njihove političke pudlice", poručila je Malović.

Prema njenim rečima, "Srbija mora da sazna svako ime i prezime lica koja su na bilo koji način učestvovala u pripremi atentata na predsednika Srbije".

Marinković: Ako zaustave Vučića Srbija je izgubljena

Poslanik SNS Vladimir Marinković u današnjem je saopštenju izrazio snažnu podršku ministru i pripadnicima ministarstva unutrašnjih poslova povodom otkrivanja namera međunarodne kriminalne grupe na čelu sa crnogorskim državljaninom Radojem Zvicerom da fizički likvidira Vučića.

"Sada je sasvim jasno da ke brutalna kampanja dehumanizacije predsednika i članova njegove porodice uz očiglednu podršku političkih mentora bila deo pripreme za pokusaj, slobodno mogu da kažem terorističkog akta čiji je glavni cilj zaustavljanje Srbije i svega onoga sto je Aleksandar Vucic uradio za naše građane i državu u proteklih sedam godina", naveo je Marinković.

Samo najozbiljniji mogući pristup ovome je garant da imamo kao država kapacitet da zaštitimo predsednika, kaže poslanik SNS i dodaje "da je jasno da ako zaustave Vučića Srbija je izgubljena, zaustavljena i vise sigurno neće biti država nego samo plen".

"Svi mi koji se bavimo politikom ne smemo da dozvolimo taj scenario i moramo da preuzmemo odgovornost i snažno podržimo bezbednosni službe kako bi se uspesno borile sa svim izazovima koji su nas snašli u prethodnih nekoliko godina", poručio je Marinković.

Gradski odbor Beograd SNS: Nadležni organi da zaštite život predsednika

Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke zahteva od nadležnih državnih organa da zaštite život predsednika Vučića, ali i da što hitnije reaguju povodom informacija u vezi sa spremanjem atentata na predsednika Srbije.

"Jasno je da organizovanim kriminalnim krugovima ne odgovara beskompromisna borba protiv kriminala, koju je inicirao upravo predsednik Vučić. Smeta kriminalcima, poput Zvicera, što je Srbija jaka i stabilna, smeta im što u našoj zemlji više nisu zaštićeni i što ih jaka Srbija, predvođena Aleksandrom Vučićem, tretira upravo onako kako zaslužuju-kao ozloglašene kriminalce", navodi GO u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Dodik: Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je užasavajuća informacija koju je dobio MUP Srbije o postojanju operativnih saznanja da organizovana kriminala grupa ima za cilj ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nigde nije zabeleženo da mafija na tako gnusan način pokušava da se obračuna sa predsednikom države kao što se to već godinama radi prema Aleksandru Vučiću. Jasno je da raznim kriminalcima i članovima mafije smeta jaka Srbija, na čelu sa Vučićem, spremna i odlučna da se bori protiv organizovanih kriminalnih grupa", istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Kako je prenela RTRS, Dodik je kazao da takvim kriminalcima odgovara bezakonje, nasilje i urušena politička stabilnost u Srbiji i za to im veliku smetnju predstavlja Vučić koji to ne dozvoljava.

Komentari (0)

Srbija