Društvo

Ledeni dani u Srbiji, a novo zahlađenje nas tek očekuje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2022

-

07:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je nekoliko ledenih dana, sa minimalnom temperaturom ispod -10 stepeni i maksimalnom oko i malo ispod nule.

Prema rečima meteorološkinje Euronews Srbija Ljubica Gojković, kraj januara, najhladijeg meseca u godini, je sve bliži, a zima je tek počela da pokazuje svoje pravo lice.

"Ovako niske temperature uzrokovaće obrazovanje jakih mrazeva i usporiti topljenje snega u većem delu zemlje", navela je Gojković.

Naime, severno od Kragujevca danas će biti vedro i sunčano, dok se još u južnim predelima zadržavaju oblaci iz kojih će povremeno provejavati slab sneg. U drugoj polovini dana i u ovim južnim delovima zemlje očekuje se delimično razvedravanje.

Ledeno je ovog jutra bilo u celoj Srbiji, temperatura se kretala oko -6. podeljka, hladnije je bilo u Novom Sadu sa izmerenih -10, a toplije u Negotinu i Zaječaru sa -3 stepena.

"Maksimalna dnevna na severu kretaće se oko -2, a u centralnim i južnim predelima oko -4 stepena. Na planinama će biti hladnije i uglavnom neće prelaziti -8 stepeni. Na suncu će biti malo toplije i sneg mestimično počinje da se topi, ali već tokom noći dolazi do ponovnog zaleđivanja i obrazovanja poledice", navela je meteorolog Gojković.

Dodatno zahlađenje

Večeras i sutra ujutro, a zbog vedrog vremena, dolazi do dodatnog zahlađenja, te će minimalna temperatura i u većim gradovima dostizati -10 stepeni. Utorak će ipak biti za stepen, dva topliji nego današnji dan, a i vreme će biti vedro i sunčano u celoj Srbiji.

U utorak uveče dolazi do naoblačenja sa severa, ali bez većih padavina. Slab sneg se u sredu očekuje samo mestimično, i to uglavnom u južnim predelima.

"Pošto oblaci zadržavaju toplotu u nižim slojevima atmosfere minimalna temperatura će biti u porastu, a tokom dana otopljenje će se najviše osetiti na istoku i zapadu zemlje, dok u ostalim predelima živa u termometru ostaje oko nule", kazala je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija