Planeta

Možda je Tonga "bogu iza nogu", ali posledice erupcije vulkana osetio je ceo svet, uključujući i Srbiju (VIDEO)

Komentari

Autor: Tara Tomović

23/01/2022

-

19:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Južnopacifičku državu Tonga 14. januara pogodila je erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapaji, koja se smatra najjačom u poslednjih sto godina, a posle koje je krenuo i razoran cunami.

Humanitarni zvaničnici UN izveštavaju da je oko 84.000 ljudi, više od 80 odsto stanovništva Tonge pogođeno erupcijom vulkana, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, i potvrdio tri smrtna slučaja, povrede, gubitak domova i zagađenu vodu.

Komunikacione veze su u prekidu u državi Tonga još od erupcije, ali brodovi su ipak uspeli da stignu do ostrva Nomuka, Mango i Fonoifua gde su se naselja uz obalu našla na udaru talasa visine i do 15 metara, rekla je Kejti Grinvud, šefica delegacije Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za Pacifik, prenosi AP.

Dižarik je rekao da su "sve kuće uništene na ostrvu Mango, samo su dve ostale na ostrvu Fonoifua, sa velikom štetom na ostrvu Nomuki" i potvrdio da je u toku evakuacija žitelja ovih ostrva.

On je rekao da su najhitnije humanitarne potrebe bezbedna voda, hrana i neprehrambeni artikala, a glavni prioriteti su ponovno uspostavljanje komunikacionih veza i usluga, uključujući međunarodne telefonske linije i internet.

Osim stanovnika arhipelaga koji su bili udaljeni svega 66 kilometara od podvodnog vulkana, posledice erupcije u Tongi osetio je ceo svet.

Izlivanje nafte u Peruu

Associated Press

Peruanski institut za civilnu odbranu naveo je u saopštenju za javnost da je 15. januara jedan brod istovarao naftu u rafineriji La Pampila na obali Pacifika, kada su ga snažni talasi naglo pomerili i izazvali izlivanje nafte.

Vlada nije saopštila koliko je galona procurilo u more, samo da su lokalne i savezne vlsti radile na čišćenju obale.

Rafinerija La Pampila u provinciji Kaljao u blizini glavnog grada Lime, pripada španskoj kompaniji Repsol. Smatra se glavnom fabrikom za preradu nafte u Peruu.

Lokalne vlasti su od nedelje zatvorile plaže za javnost.

Osim toga, koliki su bili talasi svedoči činjenica da su prešli Pacifik, pa su se tako u Peruu dve osobe udavile na plaži.

Promene pritiska u 15.000 km udaljenoj Srbiji

Promena pritiska registrovana je i na meteorološkim stanicama u Srbiji, potvrdio je za Euronews Srbija potvrdio meteorolog Đorđe Đurić.

"I kod nas je došlo do naglog porasta pritiska kao posledica erupcije vulkana iako smo na razdaljini od 15 hiljada kilometara. Zvuk je putovao i kada je stigao do nas, te subote negde oko 20:30, prvo ga je registrovao barometar, instrument za merenje vazdušnog pritiska, pa barograf koji beleži promene", objasnio je Đurić.

Kako kaže, prvo je došlo do naglog porasta, a onda naglod pada pritiska u vrednostima od jednog do tri milibara. Ta neobična i retka pojava nije uticala na vremenske prilike.

Profimedia

 

Republički Hidrometeorolški Zavod Republike Srpske takođe je zabeležio promene. Kako je saopšteno, u periodu od 20 do 22 sata u subotu 15. januara došlo je do naglog porasta, a zatim i pada pritiska za oko dva milibara, prense Nezavisne novine.

I u Grčkoj je dva puta došlo do rekordnih promena atmosferskog pritiska. Prvobitno je Nacionalna opservatorija Atine zabeležila nagli porast pritiska prilikom dolaska prvog talasa iz pravca severoistoka u pravdu jugozapada, da bi posle deset minuta pritisak opao od dva do pet milibara u zavisnosti od regiona.

Poplave i u Japanu

Associated Press

U vodama kod jugozapadne japanske perfekture Koči oštećeni i potopljeni čamci su plutali lokalnom lukom u nedelju, nakon izveštaja o talasima cunamija visokim i do 80 centimetara.

Upozorenja na cunami su poremetila transport pogođenih područja u Japanu. Određeni broj domaćih letova koji povezuju aerodroma u pogođenim regiona je takođe prizemljen.

Haos u luci na Novom Zelandu

Associated Press

Oštećeni čamci plutali su i obalom Novog Zelanda, a neki su čak i "poleteli".

"Ovo je tužan dan za nas iz Tutukake, ono je iza moj brod", kaže za AP Grant Aleksander, vlasnik broda.

"Nije bilo nikakvog upozorenja, nije bilo alarma niti bilo čega. Jedino mi je drago što niko ovde nije poginuo, a mogao je vrlo lako"

Plimni talasi i u Kaliforniji

Associated Press

Nacionalna meteorološka služba SAD je odmah po erupciji vulkana saopštila da bi to mogla biti najveća pretnja od cunamija za Zapadnu obalu u poslednjoj deceniji, koja bi mogla da rezultira poplavama u lučkim oblastima u San Francuskoj, Berkliju, Santa Krugu i drugim priobalnim oblastima tokom jutarnjih srti.

Upozorenje o cunamiju je drugo najteže upozorenje pored upozorenja da se traži viši teren i izbegavaju opasne poplave.

Udarni talas jači od nuklearne eksplozije

Associated Press • MAXAR TECHNOLOGIES • Euronews Serbia

Vulkanska erupcija u Tongi prošle subote bila je jača od najveće nuklearne detonacije ikada sprovedene, navodi globalna grupa koja prati atomska testiranja.

Udarni talas bio je toliko snažan da je registrovan čak i na Antarktiku, kaže Ronan Le Bras, geofizičar iz Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih testova u Beču, koja nadgleda međunarodnu mrežu stanica za daljinsko praćenje.

Ukupno 53 detektora širom planete čulo je "bum" niske frekvencije od eksplozije koja je putovala kroz atmosferu. To je bio najglasniji događaj koji je mreža otkrila u više od 20 godina rada, navodi Le Bras za strane medije.

Koliko god da je eksplozija bila velika, ni na koji način nije bila nuklearna, dodaje on. Radioaktivne padavine, prvi znak nuklearne eksplozije, nisu otkrivene ni na jednoj stanici.

S druge strane, iz Nase kažu da je erupcija bila ekvivalentna energiji šest miliona tona TNT-ja i 500 puta jača od nuklearne eksplozije u Hirošimi.

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet