Fokus

Ko je Britanka koja je stradala nakon erupcije vulkana? Otišla u Tongu da bi našla "način života koji je ispunjava"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2022

-

12:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ogromna erupcija vulkana u subotu izazvala je talase cunamija u Tongi, a Vlada te zemlje nazvala je ovu nepogodu "katastrofom bez presedana". Saopštenje Vlade govori o ozbiljnim razaranjima, ali čini se da nema onoliko žrtava koliko se isprva mislilo.

Kako su saopštile vlasti, cunamiju je poginulo troje ljudi, a veliki je broj povređenih. Osim toga, internet je isključen, a oštećeno je u desetine kuća na glavnom ostrvu Tongatapu. I dalje su u toku evakuacije, a dodatni problem predstavlja to što je pepeo ugrozio zalihe vode. Letovi su obustavljeni, a poremećen je i pomorski saobraćaj.

Očekuje se da uskoro stigne i humanitarna pomoć, a na stotine ljudi pokušava da osposobi aerodrom. U međuvremenu, dva broda Novog Zelanda tek u petak će stići do Tonge noseći pomoć. 

Na fotografijama koje je objavio noviar Jan Bremer vidi se vulkan pre, tokom i posle erupcije.

Od troje stradalih u Tongi, dvoje su državljani te zemlje, dok je jedna stradala osoba Britanka po imenu Anđela Glover. Ona se preselila u Tongu 2005. godine, kada je i odustala od karijere u Londonu "kako bi pronašla način života koji je ispunjava", kako su formulisali njeni prijatelji. Osnovala je Udruženje za zaštitu životinja Tonge.

Važno je, međutim, napomenuti da društvenim mrežama kruže razni video-snimci koji navodno pokazuju trenutak erupcije vulkana, ali da oni nisu autentični, odnosno nemaju nikakve veze sa Tongom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet