Društvo

I Srbija osetila posledice erupcije vulkana u Tongi - zabeležen neobičan fenomen u subotu uveče

Komentari

Autor: Tara Tomović

18/01/2022

-

12:11

I Srbija osetila posledice erupcije vulkana u Tongi - zabeležen neobičan fenomen u subotu uveče
I Srbija osetila posledice erupcije vulkana u Tongi - zabeležen neobičan fenomen u subotu uveče - Copyright Japan Meteorology Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Posle jake vulkanske erupcije kod ostvra Tonga u južnom Pacifiku u subotu, promena pritiska registrovana je i na meteorološkim stanicama u Srbiji, potvrdio je za Euronews Srbija potvrdio meteorolog Đorđe Đurić.

"I kod nas je došlo do naglog porasta pritiska kao posledica erupcije vulkana iako smo na razdaljini od 15 hiljada kilometara. Zvuk je putovao i kada je stigao do nas, negde oko 20:30, prvo ga je registrovao barometar, instrument za merenje vazdušnog pritiska, pa barograf koji beleži promene", objasnio je Đurić.

Kako kaže, prvo je došlo do naglog porasta, a onda naglod pada pritiska u vrednostima od jednog do tri milibara. Ta neobična i retka pojava nije uticala na vremenske prilike.

Republički Hidrometeorolški Zavod Republike Srpske takođe je zabeležio promene. Kako je saopšteno, u periodu od 20 do 22 sata došlo je do naglog porasta, a zatim i pada pritiska za oko dva milibara, prense Nezavisne novine.

I u Grčkoj je dva puta došlo do rekordnih promena atmosferskog pritiska. Prvobitno je Nacionalna opservatorija Atine zabeležila nagli porast pritiska prilikom dolaska prvog talasa iz pravca severoistoka u pravdu jugozapada, da bi posle deset minuta pritisak opao od dva do pet milibara u zavisnosti od regiona.

Kretanje talasa snimio je i evropski satelit Meteosat, pošto oštar pad atmosferskog pritiska izaziva kondenzaciju vodene pare i bilo je moguće snimiti oblake u infracrvenom opsegu.

"Udarni talas" koji je putovao brzinom od hiljadu kilometara na čas nakon erupcije kod Tonge zabeležen je u Evropi u večernjim satima, više od 15 sati posle vulkanske erupcije na udaljenosti od čak 17.000-18.000 kilometara.

 

Komentari (0)

Srbija