Društvo

Euronews Srbija u kovid bolnicama Batajnica i Karaburma: Situacija je teška, na lečenju su kompletne porodice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

12:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Skoro sve kovid bolnice u Beogradu su popunjene. Mesta ima samo u kovid bolnici u Batajnici, a direktorka te zdravstvene ustanove prof. Tatjana Adžić Vukičević očekuje da će za vikend i oni biti popunjeni ukoliko se nastavi ovakav trend zaražavanja.

Adžić Vukičević je za Euronews Srbija rekla da je situacija u kovid bolnici u Batajnici "dramatična i teška", da se ponavlja najgori scenario iz septembra- oktoba i marta- aprila prošle godine.

"Mi se polako popunjavamo. Prema dinamici prijema očekujem da od subote više nećemo imati  slobodnih mesta. Trenutno u Batajnici ima 670 pacijenata, ima mesta još za 160 bolesnika", navela je ona.

Ističe da ima mnogo teških bolesnika, koji se leče u četiri jedinice intenzivnog lečenja, sa kliničkom slikom koju daje delta varijanta virusa korona.

"Delta soj je dominantan u našoj populaciji, što se vidi po težini kliničkih slika ljudi koji leže. Oni su svi sa masivnim upalama pluća i njihovo stanje je teško i dramatično. Evidentno je da ima  mali broj pacijenata koji su zaraženi omikronom koji se nalaze na bolničkom lečenju. Njihove kliničke slike su blaže i oni se oporavljaju za sedam do deset dana", kaže Adžić Vukičević.

Rekordan broj prijema

Koliko je teška situacija ilustruje podatak da je juče u kovid bolnici u Batajnici bilo 72 otpusta pacijenata, a imali su 111 prijema. Naša sagovornica kaže da je to rekord u broju prijema i da to komparira sa brojem zaraženih od skoro 20.000.

Na bolničkom lečenju je uglavnom starija populacija, stariji od 70 godina. Adžić kaže da rad dodatno otežava što su to pacijenti sa malignim, srčanim ili plućnim bolestima, koje su u terminalnoj fazi.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

"Imamo veliki broj hirurških pacijenata, koji su zaraženi na hirurgijama gde su operisani ili su zaraženi došli da traže pomoć. Kod nas je 31 ortopedski pacijent koji zahteva hitno rešavanje različitih povreda", navela je Adžić i dodala da je među pacijentima na bolničkom lečenju oko 30 odsto vakcinisanih i oko 70 odsto nevakcinisanih.

Na pitanje kakva je situacija i koliko imaju zaraženih zdravstvenih radnika, kaže da "nikada nije bilo teže i da je kadar desetkovan".

"Prvi put od kada radi bolnica naš kadar je desetkovan. Imamo 27 zaraženih lekara i 17 medicinskih sestara. Čim se oporave dolaze roviti da rade, da pomognu. Molimo za pomoć sve druge ustanove i došle su kolege iz Mišovića, Zvezdare, Zemuna. Međutim, to je malo. Moram da tražim još 60 sestara, jer se radi o teškim pacijentima i komplikovanim pacijentima kojima treba nega, hrana", istakla je Adžić.

Na bolničkom lečenju, kao i u prethodnim talasima, imaju kompletne porodice, bračni parovi, roditelji i deca.

"Očajna sam jer od 6. januara imam 400 više ležećih pacijenata. Imamo cele porodice, roditelje i decu, bračne parove. Situacija dramatična. Otpuštamo veliki broj pacijenata, ali i primamo veliki broj . Ako se trend nastavi, subota ili nedelja bićemo puni", kaže Adžić Vukičević.

Zabrinjava veliki broj pacijenata

Komandant vojne kovid bolnice Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić kaže da kovid bolnica Karaburma od Nove godine puna i da zabrinjava što sve kovid bolnice u Beogradu imaju mnogo više prijema nego otpusta.

On je za Euronews Srbija naveo da su osim Karaburme, pune i kovid bolnice KBC Bežanijska kosa, Infektivna klinika, Medicina rada, bolnica u Mladenovcu.

Euronews

"Mislim da je sada zdravstveni sistem u najtežoj situaciji od početka epidemije. Sada imamo ogroman pritisak na kovid amulante, gde nam je veliki broj zdravstvenih radnika angažovan. Zatim imamo ogroman broj zdravstvenih radnika koji nisu u kovid sistemu i koji zbrinjavaju ostale pacijente, a imamo i dalje visok priliv pacijenata u kovid bolnice", rekao je Udovičić.

Navodi da je veliki broj zdravstvenih radnika koji oboljevaju i moraju da budu udaljeni sa posla zbog izolacije ili lečenja.

"Mnogi se utrkuju da daju prognoze da je ovo završna faza i da ćemo na proleće nastaviti mirno da živimo. Mislim da smo na početku ovog talasa, da tek treba da dostignemo pik i da krenemo u silaznu putanju. Tek onda bi mogli da govorimo o boljim prognozama. Moramo da vodimo računa o četiri stvari koje nam ne idu u prilog – da smo među najstarijom nacijama u Evropi, stepen kolektivnog imuniteta je među najnižim, sprovođenje i kontrola protevepidemijskih mera nikada nisu bili na zadovoljavajućem nivou i još uvek imamo delta soj", rekao je Udovičić.

Intenzivna nega

Naš sagovornik kaže da je u ovom talasu u intenzivnoj nezi na Karaburmi preminulo devet pacijenata i da su u proseku bili stariji od 70 godina.

"Imali smo tri pacijenta koji su preminuli vakcinisani. Dva od ta tri pacijenta su imali 83 godine, jedan 77 godina. Moramo da obratimo pažnju, jer u ovom talasu strada uglavnom starija populacija", rekao je Udovičić.

Tanjug/AP/Bodo Schackow

 

Kako kaže promenila se slika u odnosu na prethodni talas kada je dominirao delta soj. Tada je u kovid bolnici Karaburma bilo 30 odsto vakcinisanih, a 70 odsto nevakcinisanih pacijenata.

"Taj procenat se menja sa omikronom. Znamo da omikron probija imunitet stečen preboljevanjem ili vakcinacijom, tako da je sada taj procenat približan – imamo oko 60 odsto nevakcinisanih i oko 40 odsto vakcinisanih", pojasnio je on.

Klinička slika sa omikronom

Upitan kakva je razlika između kliničke slike pacijenata sa delta sojem i omikronom, on je rekao da je tačno da omikron uglavnom izaziva blažu kliničku sliku, ali je upozorio da su pacijenti koji dolaze na bolničko lečenje sa udruženim bolestima i da imaju tešku kliničku sliku.

"U poslednje vreme iz sveta stižu kontradiktorne informacije. Mnogi se otvaraju, mnogi se zatvaraju. SZO upozorava da omikron varijanta nije poslednja varijanta virusa korona, mi ne smemo biti toliko opušteni. Tačno je da omikron izaziva blažu kliničku sliku, ali pacijenti koji se hospitalizuju, a napomenuo sam da njihov broj stalno raste, nisu pacijenti sa blagom kliničkom slikom, to su pacijenti koji imaju tešku kliničku sliku, to je starija populacija koja ima dosta pratećih bolesti, koje ovaj virus dodatno pogoršava", naveo je on.

Zaražvanje i vakcinavcija

Udovičić ističe da je vakcinacija i dalje jedina efikasna i najbezbednija mera zaštite i da je imunizacija bolja vakcinacijom nego zaražavanjem.

"Preporuke su ostale iste za one koji su bili zaraženi i žele da se vakcinišu nakon toga. Posle blažeg oblika vakcinacija može posle tri meseca, posle težeg oblika bolesti treba sačekati oko četiri meseca", zaključio je Udovičić.

Komentari (0)

Srbija