Društvo

Tiodorović: Struka traži restriktivnije mere, u kratkom periodu imaćemo veliki udar na bolnice i mnogo zaraženih

Komentari

Autor: RTS

26/12/2021

-

09:35

Tiodorović: Struka traži restriktivnije mere, u kratkom periodu imaćemo veliki udar na bolnice i mnogo zaraženih
Mijomir Pelemiš, Branislav Tiodorović i Predrag Kon - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da ne treba da zavara što je omikron soj korona-virusa blaži od delta soja, jer i on može izazvati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom i hroničnim bolestima.

On je za RTS rekao da dosadašnja naučna saznanja o omikron soju govore da je to, po simptomatologiji i posledicama, ipak blaži soj.

"Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može izazvati temperature ali i ne, i može da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde dominira u tri-četrvrtine broja novozaraženih. U kratkom periodu ćemo imati veliki udar na bolnice", naveo je epidemiolog.

Za utorak je najavljena sednica Kriznog štaba, a Tiodorović, koji je član štaba, kaže da je struka jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata.

"Moraćemo se truditi da preporučujemo da svi koji budu u zatvorenom prostoru ali i na trgovima, da i te osobe koriste maske jer će biti u velikoj gužvi, to je važna preventiva. Ovo je trenutak, pošto je mirnija situacija, za vakcinaciju, to je jedini izlaz", navodi Tiodorović.

Kaže da smo tokom ove dve godine epidemije stvorili jednu zdravstvenu kulturu i da ljudi kad vide da imaju problem, odu da se testiraju.

Sumirajući 2021. godinu, drugu godinu epidemije koronavirusa, Tiodorović kaže da je tragično da smo izgubili trudnice, mnogo građana, zdravstvene radnike, naučnike, kulturne i umetničke radnike.

"To je strašan udarac. Pozitivno je što smo u staračkim domovima imali mirniju situaciju nego prethodne godine, a vakcinacija je iznosila oko 90 odsto. U kratkom periodu smo napravili tri kovid bolnice koje su dale svoj efekat. Počeli smo sa vakcinacijom među prvima u svetu, a da smo dostigli 80 odsto tokom leta, bila bi mnogo mirnija situacija", navodi Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija