Zdravlje

Epidemiolozi očekuju da se omikron uskoro registruje u Srbiji, manji pritisak na kovid ambulante

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

07:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Omikron je prisutan u mnogim evropskim zemljama, pa i u susednoj Hrvatskoj. Ako već nije stigao u Srbiju, biće potvrđen za nekoliko dana ili najduže nedelju dana, rekao je za Euronews Srbija epidemiolog Zoran Radovanović, dodajući da su vesti iz Južne Afrike o blažoj kliničkoj slici koju ta varijanta izaziva prilično ohrabrujuće.

On dodaje da je i dalje potrebno proveriti informaciju da li je zaista ova varijanta otporna na vakcinu. Čak i da je to tačno, kaže, vakcine i dalje u velikoj meri štite od razvijanja teških kliničkih slika i hospitalizacije.

"Možda je malo manja efikasnost vakcine, to ćemo još proveriti. Ostaje da se uverimo o tome kada soj stigne u državu", rekao je. 

Mutacije omikrona

Radovanović naglašava da mnoge mutacije na omikronu "otežavaju njegov opstanak", kao i da virusi prirodno evoluiraju u smeru da postaju sve lakše prenosivi, ali da zato izazivaju sve blaže simptome. Zato se očekuje, dodaje epidemiolog, da korona uskoro postane endemska bolest. 

"Mnoge od tih mutacija otežavaju njegov opstanak. Ono što je bitno je da je u izmenama izgubljena i virulentnost, odnosno sposobnost virusa da pravi veću štetu, a prirodno je da tokom selekcije pobeđuju oni sojevi virusa koji se lakše prenose, u odnosu na one koji izazivaju teže simptome", objašnjava Radovanović za Euronews Srbija.

Govoreći o vakcinama, Radovanović  ističe da ne treba treću dozu posmatrati kao revakcinaciju, odnosno kao primanje "buster" doze, jer tri doze zapravo predstavljaju potpunu vakcinaciju.

"Mi govorimo o toj trećoj dozi kao buster ili raper, a činjenica je da mnoge vakcine se u osnovi primaju tri puta. Celu vakcinu bi činila doza primljena u nultom, prvom i šestom mesecu, a trećina odrasle populacije dobila je tri doze i oni su zaštićeni. Oni koji su dobili tri doze vrlo verovatno neće oboleti, a ako obole jako je mala verovatnoća da će dospeti u bolnicu", dodaje epidemiolog.

Sve manje hospitalizovanih pacijenta

U nedelju je bio prvi dan u poslednjih nekoliko meseci da je broj novozaraženi bio manji od 1.000, međutim broj preminulih od posledica kovida 19 je i dalje zabrinjavajući – 30. Ipak deluje da je sve manji pritisak i na kovid ambulantama. U Kliničkom centru Niš ima upola manje hospitalizovanih, a u kovid ambulantama doma zdravlja višestruko je smanjen broj pregleda.

Euronews

Direktor niškog doma zdravlja prof. dr Milorad Jerkan ističe da je situacija zadovoljavajuća, ali veliki deo posla je preostao u pogledu bolje stope vakcinacija.

"Imali smo 2.998 pregleda, a sada imamo negde oko 450. Naše ambulante sve rade po punim kapacitetom, zato što je dosta hladno da ne bi ni jedan pacijent stajao napolju. Zadovoljni smo i želimo ovo da održimo u dobrom smeru", rekao je dr Jerkan za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin