Zdravlje

Do sada poznati simptomi nove "zabrinjavajuće varijante": Po čemu se omikron razlikuje od delta soja?

Komentari

Autor: Euronews, Reuters, AFP

10/12/2021

-

10:04

Do sada poznati simptomi nove "zabrinjavajuće varijante": Po čemu se omikron razlikuje od delta soja?
Do sada poznati simptomi nove "zabrinjavajuće varijante": Po čemu se omikron razlikuje od delta soja? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Preliminarni podaci o novoj omikron varijanti virusa korona mogli bi da pruže jasnije informacije o prepoznatljivim simptomima, kao i o riziku koju ovaj soj predstavlja. Južnoafrička doktorka koja se prvi put susrela sa omikronom navodi da su pacijenti mahom imali slabije simptome, ali i upozorava da uticaj ove varijante na starije osobe nije poznat. 

Američki medicinski savetnik Entoni Fuači rekao je da rane indikacije sugerišu da omikron nije lošiji od prethodnih sojeva, a verovatno bi mogao da bude i blaži. Međutim, naglasio je da će biti potrebne nedelje da bi se procenilo koliko pretnju predstavlja ova varijanta.

"Skoro sam siguran da omikron nije opasniji od delta varijante", rekao je Fauči za AFP u intervjuu, i dodao bi ovaj soj mogao čak i da daje blažu kliničku sliku.

Posmatrajući podatke u Južnoj Africi, Fauči ističe da odnos broja novoobolelih i hospitalizovanih nije isti kao tokom trećeg talasa, kada je najveću pretnju predstavljala varijanta delta. Fauči, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) i glavni medicinski savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena, rekao je da se nova varijanta "očigledno brže prenosi".

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će se varijanta omikrona verovatno dalje širiti i da predstavlja "veoma visok" globalni rizik. Naučnici i stručnjaci pažljivo prate podatke iz Južne Afrike, gde je varijanta prvi put potvrđena.

U subotu je Južnoafrički savet za medicinska istraživanja objavio studiju koja sugeriše da bi soj mogao izazvati blažu infekciju od prethodnih varijanti. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je još rano proceniti da li ova varijanta predstavlja veći rizik od smrti, jer je otkrivena tek pre dve nedelje i postoji mala količina podataka.

U objavljenom izveštaju, koji je pratio situaciju protekle dve nedelje u bolnici južnoafričke provincije Guateng, takođe se navodi da je više mladih ljudi hospitalizovano, ali uzrok tome može biti i niži stepen vakcinacije u toj starosnoj grupi. Prema podacima izveštaja, većini pacijenata nije potreban kiseonik.

Koji su simptomi omikrona i po čemu se razlikuju od delte?

Dr Andželik Kuci predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja rekla je da su simptomi omikron varijante blagi i da se obično mogu lečiti kod kuće.

Kuci, je za Rojters navela da je 18. novembra primetila sedam pacijenata na svojoj klinici koji su imali simptome drugačije od, do tada tipičnog kovida 19 izazvanog delta varijantom, i da su ti simptomi bili "veoma blagi". Ona je do sada lečila oko 30 pacijenata i prema njenim procenama, najčešći karakteristični simptom je umor.

Umor je bio jedan od glavnih simptoma kod pacijenata doktorke Kuci prijavili. Ostali simptomi bili su blaga glavobolja, bolovi u telu i grebanje grla. Međutim, ona je rekla da pacijenti do sada nisu prijavili gubitak ukusa ili mirisa. Takođe nije došlo do većeg pada nivoa kiseonika.

Kako je otkriven omikron?

Jedan pacijent na klinici dr Kuci prijavio je 18. novembra da se već dva dana oseća izuzetno umorno. Kao simptome je takođe prijavio glavobolju i bolove u telu. Više pacijenata je istog dana prijavilo slične tegobe, kada je doktorka shvatila da nije u pitanju samo kovid već "nešto drugo".

"Imali smo dosta pacijenata tokom trećeg talasa u kom je dominantni soj bio delta. Stanje novih pacijenata se jednostavno nije uklapalo u kliničku sliku koju izaziva delta soj virusa", rekla je ona, dodajući da je istog dana upozorila Nacionalni institut za zarazne bolesti predstavljajući kliničke rezultate.

Kuci podvlači da kovid pacijenti zaraženi omikron varijantom koje je ona videla bili su uzrasta ispod 40 godina, a većina njih nije bila vakcinisana. Naglasila je da je uticaj omikron soja kod starijih osoba i dalje nepoznat.

Da li ima razloga za brigu?

Omikron je u početku bio otkriven u nekoliko afričkih zemalja, ali je relativno brzo počeo da se širi, pa su prvi slučajevi detektovani već i u SAD, Rusiji, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj...

Naučnike najviše zabrinjava činjenica koliko nova varijanta može brzo da se širi. Prvi slučaj omikron soja otkriven je 9. novembra, a prošle nedelje varijanta je činila tri četvrtine novih slučajeva registrovanih u Južnoj Africi.

Glavna nepoznanica u vezi sa ovom varijantom su njene višestruke mutacije, od kojih su određeni zabrinjavajući, prema podacima SZO. Južnoafrički naučnici su rekli da omikron sadrži više od 30 mutacija na spajk proteinu koji je ključan za vezivanje za ćeliju. To je znatno više mutacija nego što je delta soj ima.

Zbog tih mutacija omikron bi mogao lakše da se širi, ali i da "izbegne" do sada poznate vakcine i terapije. SZO je omirkon obeležila kao "zabrinjavajuću varijantu" i naglašava da je globalni rizik zbog pojave ovog soja veoma visok.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin