Društvo

Svetosavske nagrade za najbolje, svečano danas u školama uz poštovanje epidemijskih mera

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

09:49

Svetosavske nagrade za najbolje, svečano danas u školama uz poštovanje epidemijskih mera
Svetosavske nagrade za najbolje, svečano danas u školama uz poštovanje epidemijskih mera - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se danas obeležava školska slava Sveti Sava, u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, a u beogradskim osnovnim i srednjim školama će zbog epidemiološke situacije program biti kratak i uz manji broj učenika.

Na Savindan, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, pojedincima i institucijama uručiće Svetosavske nagrade za 2021. godinu.

Dobitnicima će Svetosavska nagrada biti uručena za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća. Takođe, nagrada se odnosi i na posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja kovida 19 u lokalnoj zajednici.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da će ukupno 34 Svetosavske nagrade biti danas dodeljene laureatima.

"To su pojedinci i ustanove koje su zaslužili nagradu", rekao je on za TV Pink.

Povodom Savindana biće održana i tradicionalna Svetosavska akademija pod nazivom "Blago Svetog Save".Akademija počinje od 20 sati u Kombank dvorani.

Praznik Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, a obeležavaju ga i Srpska pravoslavna crkva i vernici.


Sveti Sava smatra se jednom od najznačajnih ličnosti srpske istorije. Bio je prvi arhiepiskop, prosvetitelj, tvorac zakonodavstva. Smatra se i začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Rođen je 1169. godine kao najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje. Svetovno ime bilo mu je Rastko. Savindan je u školama radni, ali nenastavni dan.

Komentari (0)

Srbija