Društvo

Ðerlek: Niko ne može da predvidi kraj pandemije, ponovo se vraćamo u začarani krug

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

08:51

Ðerlek: Niko ne može da predvidi kraj pandemije, ponovo se vraćamo u začarani krug
Ðerlek: Niko ne može da predvidi kraj pandemije, ponovo se vraćamo u začarani krug - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni u predviđanja o kraju pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.

"Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku siku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom", rekao je Ðerlek za TV Pink.

Upozorio je da se taj začarani krug epidemije sastoji u tome što se mladi nevakcinisani zaražavaju i ponovo donose u svoje porodice virus i žaražavaju starije.

"Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se na žalost nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa pristutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima", rekao je Ðerlek.

Ocenio je da je Srbija u odnosu na ostale zemlje Evrope održala lekciju demokrartiju, jer nije bilo velikih zatvaranja.

"Da nije bilo ovako dobrog državnog zdravstvenog sistema mi bismo doživeli katastrpofu. Zahvaljujući predsedniku, ministru, Vladi taj sistem se nije samo doržao, nego je i unapređen", rekao je Ðerlek.

Prema psolednjim podacima, u Srbiji je za poslednja 24 sata testirano 39.473 ljudi, od čega je pozitivno 19.214 njih. Preminulo je 58 osoba. Na respiratorima se nalazi 148 pacijenata.

Podsetimo, dan ranije u Srbiji je testirana 31.521 osoba, od čega je pozitivno bilo 15.352. Preminulo je 59 ljudi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Branislav Tiodorović ukazao je juče da je epidemijska situacija u Srbiji ozbiljna i da je sve više zaražene dece, prosvetnih radnika i lekara. Naime, epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava o čemu svedoče ne samo velike gužve ispred kovid ambulanti, veći broj pacijenata ili porast broja umrlih, već i rekordne brojke zaražavanja na dnevnom nivou koje su dostigle i prag od 20.000 obolelih za dan.

Tiodorović je za RTS rekao da su kliničke slike vrlo komplikovane i da će biti veliki problem ukoliko se grip pojavi u ozbiljnijoj formi.

"Dosta je umrlih, imamo više zaražene dece, ali i komplikacije i pedijatri to odlično znaju i imaju veliki problem. Oni su bili potpuno u pravu sa stavom koji smo podržali (da se odloži povratak u školske klupe)", rekao je Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija