Zdravlje

"Stelt omikron" otkriven u 57 zemalja sveta, SZO: Za sada se malo zna o razlikama među podvarijantama

Komentari

Autor: Indeks.hr

02/02/2022

-

08:27

"Stelt omikron" otkriven u 57 zemalja sveta, SZO:  Za sada se malo zna o razlikama među podvarijantama
"Stelt omikron" otkriven u 57 zemalja sveta, SZO: Za sada se malo zna o razlikama među podvarijantama - Copyright Tanjug/Tara Radovanović; Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Podvarijanta omikrona (BA.2- "stelt omikron") koja bi, prema nekim istraživanjima, mogla biti zaraznija od originalne varijante koronavirusa, otkrivena je u 57 zemalja, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Varijanta koronavirusa omikron, koja se brzo širi i mutira, postala je dominantna varijanta u svetu otkako je prvi put otkrivena na jugu Afrike pre deset nedelja.

Svetska zdravstvena organizacija u nedeljnom epidemiološkom biltenu objašnjava da ta varijanta, koja predstavlja 93 posto svih uzoraka koronavirusa prikupljenih tokom  proteklog meseca, ima nekoliko podvarijanti: BA.1, BA.1.1, BA.2 i BA.3, prenosi Indeks.hr.

Podvarijante BA.1 i BA.1.1, prve identificirane verzije, danas čine više od 96 posto sekvenci omikrona unesenih u svetsku bazu podataka GISAID. Međutim, primećeno je i povećanje broja slučajeva podvarijante BA.2, koja nosi više različitih mutacija od originalne verzije, posebno na spike proteinu na površini virusa neophodnom za prodor u ljudske stanice.

"Sekvence označene kao BA.2 do danas je u GISAID unelo 57 zemalja", naglašava SZO, dodajući da u nekim zemljama ta podvarijanta sada čini više od polovine sekvenci omikrona.

SZO: Ništa nije pokazalo da je podvarijanta opasnija

SZO je saopštio da se za sada malo zna o razlikama među podvarijantama te poziva da se sprovedu istraživanja o karakteristikama virusa, posebno njegovoj zaraznosti, sposobnostima izbegavanja proteina imunološkog sastava i njegove virulentnosti.

Nekoliko najnovijih studija pokazalo je da je podvarijanta BA.2 zaraznija od originalnog omikrona.

Maria Van Kerkhove, jedna od glavnih lekara SZO-a za kovid 19, izjavila je u utorak novinarima da još ima malo informacija o podvarijantama, ali da neki početni podaci pokazuju da BA.2 ima "blago povećanu stopu rasta u odnosu na BA.1".

Omikron uglavnom izaziva blaže oblike bolesti od prethodnih varijanti koronavirusa, a Van Kerkhove je izjavila da do sada ništa nije pokazalo ni da bi podvarijanta BA.2 bila opasnija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin