Društvo

Apel Instituta za transfuziju krvi: Nedostaju sve krvne grupe, raspolažemo jednodnevnim rezervama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

10:08

Apel Instituta za transfuziju krvi: Nedostaju sve krvne grupe, raspolažemo jednodnevnim rezervama
Dobrovoljni davaoci krvi - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi za zbrinjavanje samo vitalno ugroženih pacijenata. Oni navode da nedostaju sve krvne grupe i pozivaju sve zdrave građane da dobrovoljno daju krv i tako pomognu drugima. 

"Svakodnevno veliki broj zaraženih sugrađana virusom korona doprinosi otežanom načinu rada u prikupljanju krvi i komponenata krvi, jer među zaraženima ima i dobrovoljnih davalaca krvi koji nakon preležane korone moraju sačekati izvesni period da bi ponovo dali krv", navode iz Instituta.

Pozivaju sugrađane svih krvnih grupa ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina da dobrovoljno daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije ili na nekoj od akcija na terenu.

Krv potrebna i onkološkim pacijentima

Iz Instituta podsećaju da se sutra, 4. februara, širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Podsećaju da u našoj zemlji godišnje se u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od malignih bolesti umre više od 20.000 osoba. Pacijentima obolelim od raka je krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da ima neki hematološki malignitet. Više od 30 odsto prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca primenjuje se u terapiji obolelih od malignih bolesti", navode iz Instituta.

Institut za transfuziju krvi Srbije obeležiće i ove godine prvu nedelju februara pozivom svim našim zdravim građanima da učestvujući u akcijama dobrovoljnog davanja krvi daju svoj doprinos Svetskom danu borbe protiv raka.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 15 časova. Plan rada ekipa možete videti na sajtu www.nbti.org.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija