Društvo

Nakon kojih vakcina odmah možete dati krv, a za koje je potrebno da prođe period od dve nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2021

-

13:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Transfizija krvi svakoga dana spasava brojne živote. Krv se u bolnicama daje povređenima, bolesnicima nakon operacija, ali je potrebna i za transplantacija ćelija i organa. Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi kaže za Euronews Srbija da je trenutno situacija stabilnija, da su svi programi zadovoljeni, ali da je jedino nulta krvna grupa, pozitivna i negativna deficitarnije.

"Negativne krvne grupe su uvek manje zastupljene, te je uvek otvoren poziv tim osobama da se ovih dana odazovu, kako bi u predstojeće praznike ušli mirnije", navela je Knežević.

Građani često imaju nedoumice kada mogu dati krv nakon preležanog kovida i vakcinacije. Knežević pojašnjava da osobe koje su preležale kovid sa lakšim simptomima nakon 28 dana može dati krv, dok oni koji su imali težu kliničku sliku, sa upalom pluća, moraju sačekati tri meseca pa i više da se dobro oporave.

Iz Instituta poručuju da vakcinisani i nevakcinisani mogu dati krv. Vakcinisani Fajzerom, Modernom, kineskom vakcinom mogu odmah dati krv, a nakon Astra Zeneke i ruske vakcine treba sačekati 14 dana. Knežević ističe da su sada počeli akcije i sa studentima na fakultetima, što u prethodnom periodu nisu mogli zbog pandemije.

"Mladi su veoma značajni. Nismo radili akcije sa maturantima i studentima zbog pandemije, ali smo ove godine, u odnosu na prošlu, ipak veća zastupljenost mladih", pojasnila je ona.

Institut će ovu godinu završiti sa više od 65.000 jedinica krvi, a Knežević navodi da će to biti  četvrta godina po uspehu od 1991. godine, kada je uveden informacioni sistem.

"Nadamo se da će nova godina biti još uspešnija", navela je ona.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija